AEX worstelt met top van mei

De AEX slaagde er onlangs in om de recente top van mei te passeren, maar de index moest gisteren toch weer een behoorlijke stap terug doen onder aanvoering van een gedeprimeerd Wall Street. De Amsterdamse… De AEX slaagde er onlangs in om de recente top van mei te passeren, maar de index moest gisteren toch weer een behoorlijke stap terug doen onder aanvoering van een gedeprimeerd Wall Street. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot donderdag 2,7% lager op een slotstand van 259,02 punten. De afgelopen weken vonden er kortstondige correcties plaats, maar de AEX vond steeds op een hoger niveau een bodem, waaruit de kracht van de markt bleek. Het is bovendien een bemoedigend teken dat de AEX de high van februari alsmede de top van begin mei wist te passeren. Het is de vraag of de AEX in staat is om de stijging vast te houden. Een bevestiging van de doorbraak van deze weerstandsgrens zal het beeld sterk doen verbeteren. De lange termijn dalende trend is uiteraard intact: deze draait niet van de ene op de andere dag. Voor de AEX is het zaak om boven de recente bodem rond 250 punten te blijven. Daaronder bevindt zich nog een aantal bufferzones rond 230 punten en 240 punten in de vorm van koershiaten.
De Amsterdamse beurs viel gisteren sterk terug. Sombere FED-voorspellingen en uiterst negatieve uitlatingen over de economie door (good) old Greenspan, deden beleggers naar de uitgang rennen. Daarbij werden grote verliezen geleden door onder meer de financials en ArcelorMittal (-8,4%).
In de ochtend werd bekend dat de activiteit in de dienstensector en de verwerkende industrie in de eurozone in mei verder is toegenomen. Het Britse onderzoeksbureau Markit publiceerde in samenwerking met RBS de inkoopmanagersindex voor de dienstensector, die tot 44,7 steeg versus 43,8 in april. Dit betekende de hoogste stand in zeven maanden. De index voor de industrie steeg naar 40,5 versus 36,8 in april, het hoogste niveau in acht maanden. Deze indices zijn een graadmeter voor de ontwikkeling van de economie. Een stand onder 50 geeft krimp aan, terwijl een stand boven 50 duidt op groei.
Minder nieuws was er voor ons buurland aan de andere kant van de Noordzee. Standard & Poor’s (S&P) verlaagde de verwachtingen voor de Britse economie van stabiel naar negatief. Het kredietbeoordelingsbureau baseerde de beslissing op onder meer de verslechterende overheidsfinanciën van het land door het beleid van Gordon Brown cum suis. S&P motiveerde: “…we hebben onze prognose verlaagd omdat we van mening zijn dat het schuldenniveau van Groot-Brittannië mogelijk kan oplopen tot 100% van het Bruto Binnenlands Product”.
Wall Street stond eveneens onder zware verkoopdruk. Beleggers maakten zich onder meer zorgen vanwege negatieve uitlatingen door de Fed. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken liet weliswaar weten enkele ’bewijzen’ te zien dat de Amerikaanse economie uit de recessie opkrabbelt, maar voegde daaraan toe dat een herstel allerminst zeker is. Dit jaar zal het bruto binnenlands product verder afnemen en de werkloosheid verder oplopen. De wekelijkse uitkeringsaanvragen stegen vorige week met 631.000 eenheden versus een herziene stijging van 643.000 in de voorgaande week. De zogenoemde continuing jobless claims kroop naar een stand van 6,7 miljoen. Vandaag staan er geen belangwekkende macrocijfers op het programma.
Het is een sterk teken dat de AEX de hoogtepunten van april en begin mei heeft doorbroken. De afgelopen weken bleven de correcties sinds begin maart beperkt en werd het patroon van hogere toppen en bodems gecontinueerd. Toch baart de daling van gisteren en de negatieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX (op dagbasis) ons zorgen. De index overschreed weliswaar de top van begin mei, maar de RSI bevestigde dit beeld niet. Sterker nog, de koopkrachtindicator vormt een lagere top. Oppassen geblazen dus! Een volgend waarschuwingssignaal krijgen wij zodra de stijgende steunlijn (rond 250 punten) het begeeft. Daaronder bevindt zich rond een niveau van 240 punten een aantal gaps dat voor steun zou kunnen zorgen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
 
AEX Verwachting