AEX worstelt met toppen februari en mei

De top van februari en de top van mei blijven de index in haar greep houden. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot vrijdag nipt hoger op een slotstand van 260,14 punten. De AEX weet nog steeds hogere bodems… De top van februari en de top van mei blijven de index in haar greep houden. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot vrijdag nipt hoger op een slotstand van 260,14 punten. De AEX weet nog steeds hogere bodems en toppen te vormen, maar het is de vraag of de AEX in staat is om de stijging vast te houden. Een bevestiging van de doorbraak van de toppen van februari en mei zal het beeld verder doen verbeteren. De lange termijn dalende trend blijft echter intact. Voor de AEX is het zaak om boven de recente bodem rond 250 punten te blijven. Daaronder bevindt zich nog een aantal bufferzones rond 230 punten en 240 punten in de vorm van koershiaten.
De Amsterdamse beurs kwam vrijdag weer een beetje op adem na de sombere FED-voorspellingen en uiterst negatieve uitlatingen over de economie door Alan Greenspan. Vooral de financiële waarden wisten te winnen waardoor de indices redelijk bleven liggen. Veel nieuws was er vrijdag niet waaraan beleggers zich konden optrekken.
De dollar kreeg er vrijdag flink van langs en deze bereikte het laagste peil in vier maanden ten opzichte van de euro. De dollarzwakte werd veroorzaakt door speculatie dat de Verenigde Staten hun topkrediet-rating zullen kwijtspelen. Bill Gross van Pacific Investment Management liet donderdag in een interview weten dat de VS “na verloop van tijd” hun AAA-kredietrating zullen moeten afgeven. De topman nuanceerde zijn uitspraak wel door te stellen dat dit niet op korte termijn zou gebeuren. Het gevolg hiervan zou zijn dat veel landen hun reserves in een sterkere munt zullen omruilen.
Beleggers waren niet gerust over de gevolgen van de verschillende reddingsoperaties. De kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid wordt geofferd om de financiële sector overeind te houden. Beleggers vluchten massaal weg uit Amerikaanse staatsobligaties waardoor de koersen daalden en de rente steeg. Als de rentetarieven fors oplopen, zouden alle inspanningen tevergeefs kunnen zijn geweest.

De Britse economie is in het eerste kwartaal van 2009 gekrompen met 1,9%, aldus cijfers van het statistisch bureau van Groot-Brittannië. Deze daling is de sterkste krimp sinds 1980. Ten opzichte van een jaar geleden daalde het Bruto Binnenlands Product (BBP) met 4,1%. De scherpste daling van de bestedingen van huishoudens sinds 1980 drukt een zware stempel op de economie.
 
Na de forse rally sinds begin maart is een correctie niet uit te sluiten. Een eerste waarschuwingssignaal vinden we in de vorm van negatieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX. De index overschreed weliswaar de top van begin mei, maar de RSI bevestigde dit beeld niet. Sterker nog, de koopkrachtindicator vormt een lagere top. Oppassen geblazen dus!
 
Uiteraard blijft de dalende trend vanaf 2007 intact, al worden de lange termijn indicatoren door de krachtige stijging wel wat neutraler. Een doorbraak van de high rond 267 punten zou de rode loper voor de AEX weer kunnen doen uitrollen voor een aanval op de toppen van januari 2009 en november 2008. Zover is het echter nog niet en de AEX zal zich in ieder geval moeten handhaven boven de 250-puntengrens. Onder dit niveau bevindt zich nog een tweetal gaps dat begin mei rond 240 punten werd gevormd. Een belangrijk cluster van bodems ligt vervolgens rond 230 punten. Een doorbraak van bovenstaande steungrenzen zal het groene licht doven.
 
Een eerste verkoopsignaal volgt bij een doorbraak van de recente bodem rond 250 punten. Enerzijds vinden we rond dat niveau de stijgende steunlijn en anderzijds impliceert een doorbraak van dit niveau een lagere bodem. Het is derhalve de vraag welk niveau eerder wordt doorbroken: de recente top of de recente bodem. Gezien het bovenstaande houden wij rekening met lagere koersen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting