AEX worstelt met uitbraakniveau

De AEX-index kreeg deze week een positieve impuls, mede dankzij de ‘reddingsacties’ van Ben S. Bernanke cum suis. De Fed zet, met de lancering van het nieuwste pakket aan noodmaatregelen ter waarde van… De AEX-index kreeg deze week een positieve impuls, mede dankzij de ‘reddingsacties’ van Ben S. Bernanke cum suis. De Fed zet, met de lancering van het nieuwste pakket aan noodmaatregelen ter waarde van circa $ 1200 miljard, de geldpers in de hoogste versnelling. Als we het een en ander in technisch perspectief plaatsen, dan kunnen we niets anders concluderen dan dat de dalende trend op vrijwel alle time frames intact is. Het proces van lagere toppen en dito bodems is nog steeds in volle gang, ondanks de opleving van de afgelopen dagen.
Pogingen van de AEX om de voormalige steunzone rond 220 punten, die nu als zware weerstand fungeert, te doorbreken liepen vooralsnog stuk, ondanks dat de index hulp kreeg van de koopkrachtindicator RSI. De RSI zette in maart een hogere bodem neer ten opzichte van de bodem in oktober 2008. De Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde daarentegen lagere standen. Er is derhalve sprake van positieve divergentie tussen de RSI en de AEX.
Deze zwaluw maakt echter nog geen zomer. De weg naar boven is namelijk bezaaid met weerstanden. De AEX kan zelfs stijgen richting 250 punten voordat de negatieve trend vanaf oktober is verlaten. Het is een negatief teken dat de index deze week uit een stijgend wigpatroon viel. Dit patroon werd gevormd vanaf het dieptepunt van dit jaar, hetgeen een (minimaal) koersdoel impliceert van 195 punten. De door de wereldwijde centrale banken wagenwijd opengedraaide geldkranen zorgen wellicht op korte termijn voor enige verkoeling. Maar kan de kredietcrisis met nog meer krediet worden opgelost? De bear market rally’s kunnen hevig zijn, maar we zitten nog steeds in een dalende trend. O, Nederland let op uw saeck!
AEX Verwachting