AEX worstelt met weerstand

De AEX wist woensdag niet te overtuigen en sloot ruim 1% lager op een stand van 334,35 punten. Daarmee lijkt de aanval van de AEX-index op de 340-puntengrens mislukt. Sinds mei heeft de Amsterdamse hoofdgraadmeter… De AEX wist woensdag niet te overtuigen en sloot ruim 1% lager op een stand van 334,35 punten. Daarmee lijkt de aanval van de AEX-index op de 340-puntengrens mislukt. Sinds mei heeft de Amsterdamse hoofdgraadmeter grote moeite om deze barrière te slechten. Zolang de AEX onder de 340-puntenzone beweegt, blijft de index gevangen in een maandenlange consolidatiefase. Zolang de stijgende steunlijn sinds mei intact is, blijven de stieren evenwel het voordeel van de twijfel houden. Nog steeds wachten wij totdat de AEX een duidelijke richting heeft gekozen. De onderkant van de ‘trading rangeÂ’ ligt rond 300 punten die al ruim een jaar voor steun in de markt heeft gezorgd.
Volgens José Luis Zapatero is de schuldencrisis in Spanje in het bijzonder en de eurozone in het algemeen, voorbij. De Spaanse premier stelde tevens dat het vertrouwen in de economie van Spanje is hersteld. Spanje heeft volgens Zapatero de juiste maatregelen getroffen om de crisis het hoofd te bieden en voert forse bezuinigingen door om het begrotingstekort te verkleinen. Dit zal € 15 miljard aan besparingen moeten opleveren. ‘Madrid’ wil in 2013 het tekort terugbrengen tot 3% van het bruto binnenlands product versus 11,2% vorig jaar. Ook andere problematische eurolanden zoals Griekenland, Ierland en Portugal hebben forse bezuinigingen aangekondigd om de wagenwijde tekorten tegen te gaan.
De industrie in de eurozone kreeg in juli 2,4% minder nieuwe bestellingen binnen dan in de voorgaande maand. In juni lieten de industriële orders nog een toename zien van 2,4% op maandbasis. Op jaarbasis ontvingen de fabrieken in de eurolanden in juli evenwel ruim 11% meer orders. De orders voor kapitaalgoederen (zoals machines) en consumptiegoederen die langer dan een jaar meegaan, daalden evenwel het sterkst.
Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is afgelopen week (eindigend op 17 september) met 1,4% gedaald tot 790,6. De index voor herfinancieringen daalde vorige week met 0,9%. Het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken nam met 3,3% af. De gegevens van de Mortgage Bankers Association (MBA) worden sinds 1990 gepubliceerd. Het onderzoek is representatief voor circa de helft van de Amerikaanse particuliere markt voor woonhypotheken.
Ondanks verwoede pogingen, is de AEX-index er vooralsnog niet in geslaagd om de weerstandszone rond 340 punten te doorbreken. Gisteren deed de AEX een stap terug waarmee de index gevangen blijft in de neutrale bandbreedte van de afgelopen maanden. De kleinere fondsen, verenigd in de Amsterdamse SmallCap-index, gaven reeds aan dat beleggers de markt niet geheel vertrouwden. De middelgrote fondsen, deel uitmakend van de Amsterdamse MidCap-index en Euronext 150, zetten evenwel een sterke opmars in richting de top van dit jaar.
In Europa is er bij de landenindices een diffuus beeld: terwijl de sterke Duitse DAX-index bijna het jaarrecord wist te evenaren, presteren de “Zuidelijke” indices, zoals de Portugese PSI20-index, de Italiaanse MIB-index en de Spaanse IBEX35, zeer slecht. Zorgwekkend zijn bovendien de oplopende ‘credit default swaps’ op Ierland die zelfs een recordhoogte hebben bereikt. Opvallend is evenwel dat de ‘credit default swaps’ op het veelgeplaagde Griekenland juist daalden, wat op een afnemend wantrouwen duidt.
Kortom, het beeld is (nog) niet onverdeeld positief. Echter, zolang de stijgende steunlijn sinds mei intact is, hebben de stieren het voordeel van de twijfel. Zolang de weerstandszone rond 340 punten niet is doorbroken, handhaaft BeursBulletin een aantal kansrijke shortposities, naast de vele longposities in sterk presterende fondsen.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting