AEX worstelt met weerstandszone

De oprisping die de AEX-index vorige week liet zien, bleek van korte duur. Vrijdag sloot de AEX vrijwel op het laagste punt van de dag: -1,8% op 321,22 punten. Het eind mei gevormde omkeerpatroon, zijnde… De oprisping die de AEX-index vorige week liet zien, bleek van korte duur. Vrijdag sloot de AEX vrijwel op het laagste punt van de dag: -1,8% op 321,22 punten. Het eind mei gevormde omkeerpatroon, zijnde een ‘island reversalÂ’, is echter nog steeds intact. Zolang het koershiaat tussen 306 en 308 punten open staat, blijven de stieren aan de macht. De kou is echter nog steeds niet uit de lucht, want het proces van lagere toppen en dito bodems sinds eind april is nog steeds intact. Zolang de AEX onder de top rond 340 punten noteert, blijft het oppassen geblazen. Bovendien worstelt de AEX nog steeds met het dalende 200-daags voortschrijdende gemiddelde.
Naar aanleiding van de gerapporteerde kwartaalresultaten, heeft SNS Securities het koersdoel van Ahold verhoogd van € 12 naar € 13. ING liet zich eveneens positief over de resultaten van de Zaanse grootgrutter. ING Research-analist Roeg, verhoogde op basis van een sterkere dollar, de verwachtingen voor de winst per aandeel voor 2011 en 2012 met 4%. Roeg handhaafde het ‘buy’-advies en stelt dat Ahold “klaar is om te profiteren van een mogelijk herstel van de Amerikaanse markt”.
De Amerikaanse werkgelegenheid nam in mei met 431.000 banen toe, exclusief agrarische sector. Een groot deel van de banengroei was echter te danken aan de overheid, die meer dan 400.000 nieuwe (tijdelijke) arbeidskrachten in dienst nam voor de uitvoering van een volkstelling. In de private sector kwamen er slechts een paar tienduizend banen bij, terwijl op een groei van 190.000 banen werd gerekend. De werkloosheid daalde vorige maand wel iets van 9,8% tot 9,7% van de beroepsbevolking waarbij het aantal banen terug is tot het niveau van begin 2000.
De euro kreeg vrijdag harde klappen en dook zelfs onder de $ 1,20-grens. De Spaanse en Franse financiële waarden daalden vrijdag fors, waarbij verliezen van meer dan 7% geen uitzondering waren. Beleggers vrezen voor nog meer problemen in de bankensector. Er deden daarnaast geruchten de ronde dat Société Générale verliezen heeft geleden bij de derivatenhandel. Het Franse ‘SocGen’ hulde zich evenwel in nevelen. CAC40-componenten BNP Paribas, ‘SocGen’ en Dexia verloren tussen 3,6% en 7,6%. Onrust over de Hongaarse economie maakte het feest compleet waardoor de Dow Jones 3,2% daalde en opnieuw onder de 10.000-puntengrens dook.
De AEX liet de afgelopen weken een relatief sterk herstel zien vanaf 301,48 punten. Toch is het de vraag of de index weet door te zetten. Daarbij zal de AEX in ieder geval de top van 13 mei rond 340 punten dien te overschrijden. De huidige opleving vindt immers plaats binnen de dalende trend die eind april werd ingezet. Sinds het begin van dit jaar zien we hogere toppen en lagere bodems in de AEX, wat op nervositeit duidt. Doorgaans duidt dit op toenemende onzekerheid aan het einde van de stijgende trend, die in maart 2009 werd ingezet. Zolang de AEX rond het (dalende) 200-daags voortschrijdende gemiddelde blijft hangen, blijven wij op onze qui vive. Gezien de forse koersdalingen van de Europese ‘financials’, is de PIGGS-veenbrand nog steeds niet meester. Sterker nog: de ‘veilig’ geachte belendende landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland, zouden eveneens vlam kunnen vaten. BeursBulletin heeft dan ook niet voor niets fraaie winsten verzilverd en het aantal posities gereduceerd. Bovendien hebben wij en onze klanten nog steeds een aantal winstgevende (long- en short)posities in portefeuille, in afwachting van een nieuwe trend.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft longposities in Ahold en shortposities in Dexia en BNP Paribas.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting