AEX worstelt met zware neklijn

De AEX-index wist de afgelopen week opvallend goed stand te houden. De Amsterdamse hoofdgraadmeter overschreed de weerstandszone rond 220 punten en vervolgt daarmee de koers naar het noorden die op 9 maart… De AEX-index wist de afgelopen week opvallend goed stand te houden. De Amsterdamse hoofdgraadmeter overschreed de weerstandszone rond 220 punten en vervolgt daarmee de koers naar het noorden die op 9 maart werd ingezet. Daarbij weet de AEX zich nog altijd gesterkt door de positieve divergentie met de RSI: terwijl de koopkrachtindicator in maart een hogere bodem vormde ten opzichte van de bodem in oktober 2008, noteerde de AEX juist een nieuw dieptepunt.
We hebben op deze plaats veelvuldig aangegeven dat deze ene zwaluw geen zomer maakt. De AEX ziet zich namelijk geconfronteerd met een groot aantal zware weerstanden. Momenteel worstelt de index met een uitermate zwaar weerstandsniveau: de neklijn rond 227 punten. Deze barrière correspondeert met de neklijn c.q. uitbraakniveau sinds december 2008. Het zou een stap in de goede richting zijn als deze weerstand wordt doorbroken. Desalniettemin blijft de neerwaartse trend intact, zolang de dalende weerstandslijn sinds oktober/november vorig jaar niet wordt doorbroken. Dit impliceert dat de AEX circa 10% kan stijgen zonder dat de neerwaartse trend wordt verlaten.
Het herstel sinds begin maart vanaf de bodem rond 195 punten is bemoedigend. Veel fondsen staan inmiddels 80% of zelfs meer dan 90% lager en ooit moet de markt weer herstellen. We twijfelen echter nog of dit herstel een lang leven beschoren is. Voor de lange en middellange termijn is namelijk nog steeds sprake van lagere toppen en lagere bodems. De opleving vindt dus plaats binnen een dalende trend.
Zolang de AEX onder 227 punten blijft en de internationale indices evenmin een bevestiging van herstel laten zien, blijft het oppassen geblazen. Abonnees van bijvoorbeeld de TopPortefeuille (2009 +8,3%) en de RatioPortefeuille (2009 +11,5%) weten dat zelfs in de huidige markt met een marktneutrale portefeuille zonder grote risico’s wel mooie rendementen kunnen worden behaald. Mocht de markt toch verder herstellen, dan gaat de voet van de rem en gloren er nog mooiere tijden aan de horizon.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting