AEX worstelt nog steeds met neklijn

De Amsterdamse beurs hield donderdag vrij goed stand. De AEX sloot 0,3% lager op 224,80 punten. Het is bemoedigend dat de AEX afscheid heeft genomen van de weerstandszone rond 220 punten. Desalniettemin… De Amsterdamse beurs hield donderdag vrij goed stand. De AEX sloot 0,3% lager op 224,80 punten. Het is bemoedigend dat de AEX afscheid heeft genomen van de weerstandszone rond 220 punten. Desalniettemin is het gevaar nog lang niet geweken. De index worstelt nog steeds met het belangrijke weerstandsniveau van de afgelopen maanden, zijnde de neklijn rond 227 punten. Bij een doorbraak van deze zware barrière springt het sein op oranje. De AEX kan dan stijgen richting 250 punten, zijnde de dalende weerstandslijn vanaf november, zonder dat de neergaande trend wordt verlaten. De kans dat de AEX zomaar uit dit dalende trendkanaal weet te breken, is niet echt groot. Een lichtpuntje vormt echter wel de positieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX. Dit geeft aan dat de ondertoon minder negatief is geworden. Of dit voldoende kracht geeft om de horde rond 227 punten te doorbreken, zal nu moeten blijken.
Volgens Nout Wellink is het kabinet met een evenwichtig pakket maatregelen gekomen om de crisis te bestrijden. Er wordt naar zijn mening nu kleinerend gedaan, maar opgeteld wordt er over twee jaar gezien ruim € 12 miljard in de economie geïnvesteerd. Voor Nederlandse begrippen zijn dit forse bedragen, aldus de president van de Nederlandse Centrale Bank. Daarnaast liet hij weten “graag te willen getuigen binnen een mogelijke parlementaire enquête over de kredietcrisis”. Wij hebben herhaaldelijk aangegeven dat het toezicht op financiële instellingen behoorlijk heeft gefaald. Dit kunnen het ministerie van Financiën en de president van de DNB zich zeker aanrekenen.
Beleggers kregen gisteren een groot aantal macrocijfers te verwerken. De detailhandelsverkopen in Groot-Brittannië stegen in februari met 0,4% op jaarbasis. Dit betekent de zwakste omzetgroei sinds 1995. Vanochtend kwamen definitieve cijfers omtrent de Franse economie uit. In het vierde kwartaal van 2008 kromp Europa’s tweede grootste economie met 1,1% in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis bedroeg de economische neergang 0,9%.
Air France-KLM schrikte beleggers voor de derde keer op met een winstwaarschuwing. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern verwacht het huidige gebroken boekjaar af te sluiten met een operationeel verlies van circa € 200 miljoen. Het aandeel verloor bij opening circa 4,5%.
Vanuit Amerika kwam het bericht dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 2008 is gekrompen. Het BBP daalde volgens het definitieve cijfer met 6,3%, terwijl er op een krimp van 6,6% werd gerekend. Desalniettemin blijft dit een dramatisch cijfer en wordt er voor het eerste kwartaal een krimp tussen 5% en 6% verwacht.
Voor de tiende sequentiële week nam het aantal aanvragen van een ww-uitkering toe. Het aantal Amerikanen dat een uitkering heeft bedraagt 5,56 miljoen, het hoogste niveau sinds de meting in 1967 werd gestart. Vandaag worden onder meer de persoonlijke inkomens en bestedingen gepubliceerd alsmede het consumentenvertrouwen.
Het is een sterk teken dat de AEX de voormalige weerstandszone rond 220 punten heeft doorbroken. Desondanks is het gevaar nog lang niet geweken: de AEX worstelt nog steeds met de neklijn rond 227 punten. Deze zal eerst moeten worden overwonnen. De AEX kan zelfs stijgen richting de bovenkant van het trendkanaal vanaf eind vorig jaar. Totdat de AEX hierboven weet uit te breken, blijft het lange termijn beeld negatief. We hebben het afgelopen jaar veelvuldig sterke, kortstondige bear market rallies meegemaakt. Deze werden dikwijls gevolgd door forse dalingen. De positieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX is een lichtpuntje in de duisternis.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting