AEX zakt weer terug

Beleggers in Amsterdam beleefden dinsdag een weinig inspirerende handelssessie. De AEX opende hoger, maar sloot uiteindelijk 0,02% lager, op 269,36 punten. Na het tumult van de afgelopen weken maakte de… Beleggers in Amsterdam beleefden dinsdag een weinig inspirerende handelssessie. De AEX opende hoger, maar sloot uiteindelijk 0,02% lager, op 269,36 punten. Na het tumult van de afgelopen weken maakte de hoofdgraadmeter een pas op de plaats, zodat het technisch plaatje van de index nauwelijks veranderd is. Hoewel de dalende trends op zowel korte als lange termijn op de koersen drukken, is het positief dat koopkrachtindicator RSI nog altijd divergentie vertoont ten opzichte van de AEX. Toch is de terugval na de positieve opening weinig bemoedigend.
Beleggers maakten dinsdag van de gelegenheid gebruik om enigszins op adem te komen van de recente turbulentie op de beursvloeren. De AEX kwam goedgeluimd uit de startblokken maar moest deze winst in de loop van de middag opgeven. Kwartaalcijfers vanuit de VS gaven een weinig overtuigend beeld wat resulteerde in een lagere opening van Wall Street. American Express maakte voorbeurs bekend dat de winst in het derde kwartaal weliswaar gedaald is, maar deze daling was minder sterk dan analisten hadden verwacht. Pfizer verraste de markt eveneens in positieve zin: het farmacieconcern meldde een nettowinst van $ 2,3 miljard over het derde kwartaal, bijna drie keer zo hoog als in dezelfde periode van vorig jaar. De cijfers van Caterpillar stelden echter teleur, evenals die van Texas Instruments en Sun Microsystems. Teruglopende winsten bevestigen het scenario dat de Amerikaanse economie aan het afkoelen is.
Aan het Damrak beleefde Akzo Nobel een mooie dag. Het aandeel incasseerde maandag een tweetal koersdoelverlagingen, maar wist toen desondanks in de plus te eindigen. Dinsdag zette het chemieconcern de opmars voort en realiseerde opnieuw een fraaie dagwinst. Het koersdoel van USG People werd maandag eveneens verlaagd, zonder dat het aandeel daar onder leed. Ook dinsdag behoorde de uitzender tot de grootste stijgers.
Aegon eindigde dinsdag met winst. Een dag eerder liet Aegon weten te onderzoeken of een kapitaalinjectie door de overheid gunstig zou uitpakken voor het bedrijf en de aandeelhouders. ING was qua koersverloop illustratief voor de hele AEX-index: het aandeel stond gedurende de dag afwisselend in de plus en in de min, om uiteindelijk licht lager te sluiten. De bank, die onlangs bij de overheid aanklopte voor een kapitaalinjectie van € 10 miljard, kreeg dinsdag een koersdoelverlaging van Citigroup. Daar stond echter een adviesverhoging door Dresdner tegenover.
Fortis heeft na de nationalisatie door de Nederlandse staat nog even snel tientallen bonussen toegekend aan de subtop. ING Direct, AK Bank, Demir-Halk Bank, Garantibank en Amsterdam Trade Bank proberen spaarders in het buitenland te werven door te wapperen met de Nederlandse garanties voor buitenlandse spaartegoeden. Nederlandse belastingbetalers dreigen hierdoor op te draaien voor de problemen met tegoeden in de rest van de wereld.
Vereniging Eigen Huis vindt dat de overheid moet bijspringen om de huizenmarkt op de been te houden. Een toenemend aantal huizenverkopers worstelen met dubbele lasten, terwijl kopers maar moeilijk een hypotheek kunnen krijgen. Nog geen jaar geleden protesteerde VEH tegen onze waarschuwingen voor de gevaren van de huizenmarkt.
Op macrogebied zullen woensdag weinig richtinggevende cijfers wereldkundig worden gemaakt. Wel zullen een groot aantal bedrijven kwartaalcijfers publiceren. In Nederland is het de beurt aan KPN, in de VS zullen onder meer Amazon.com, McDonald’s, Philip Morris en Boeing hun boeken openen.
Vanuit technisch perspectief is er dinsdag nauwelijks iets veranderd op Beursplein 5. De dalende trends zijn hardnekkig en zullen niet van de ene op de andere dag plaatsmaken voor een fraai opwaarts patroon. De enige aanjager van een herstel op korte termijn is de koopkrachtindicator RSI, die nog steeds divergentie vertoont ten opzichte van de AEX. Concreet komt dit erop neer dat er ten tijde van een dalende markt op een eerder tijdstip kopers actief worden. Toch zien wij geen reden om afstand te doen van de short-posities waarmee wij onze portefeuilles afdekken, aangezien de markt nog steeds nerveus is. In de afgelopen maanden heeft deze strategie ons zeker geen windeieren gelegd…
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting