AEX zet aanval op record 2009 in

De AEX dreigde de weg naar het zuiden in te slaan nadat de 300-puntengrens werd doorbroken. Niets bleek echter minder waar: vorige week vond de index op 296,50 punten een voorlopige bodem, om deze week… De AEX dreigde de weg naar het zuiden in te slaan nadat de 300-puntengrens werd doorbroken. Niets bleek echter minder waar: vorige week vond de index op 296,50 punten een voorlopige bodem, om deze week de uptrend te vervolgen. Vandaag (donderdag 8 oktober), zette de AEX de aanval weer in op het recordniveau van 2009. In september werd een hoogtepunt bereikt op 315,48 punten, waarna de index momentum verloor.
De AEX consolideerde de afgelopen maand binnen de stijgende trend sinds maart. Het is positief dat de hogere bodems nog altijd intact zijn. Het getuigt van sterkte dat de AEX een hogere bodem lijkt te hebben gevonden op 296,50 punten. Het omgekeerde hoofd-schouderpatroon, de island reversal boven de 280-puntengrens en het koopsignaal van de Coppock-indicator bieden de AEX nog altijd een steun in de rug.
De afgelopen weken refereerden wij aan verschillende indicatoren die waarschuwingssignalen afgaven. De paniekindicator VIX liep vorige week sterk op, maar is in de afgelopen dagen, tijdens het herstel van de beurzen, gedaald. Wel bevindt de VIX zich nog altijd op een relatief hoog niveau. Daarnaast heeft de rente het laagste niveau van dit jaar c.q. eind vorig jaar doorbroken en is op weg naar het dieptepunt van 2005. Beleggers blijven derhalve risicomijdend en zoeken hun heil in veilige vluchthavens zoals staatsobligaties. Dit is opmerkelijk.
Vooralsnog weet de AEX de uptrend sinds maart stevig vast te houden. De index kan aanzienlijk terugvallen voordat deze positieve trend draait. Het zou van kracht getuigen als de AEX het record van dit jaar weet aan te scherpen.
AEX Verwachting