AEX zet de aanval voort

De AEX-index trok gisteren de stijgende lijn van maandag door en sloot met een winst van 0,8% op 334,04 punten. De AEX voldoet nog steeds aan de voorwaarden van een stijgende trend die sinds maart vorig… De AEX-index trok gisteren de stijgende lijn van maandag door en sloot met een winst van 0,8% op 334,04 punten. De AEX voldoet nog steeds aan de voorwaarden van een stijgende trend die sinds maart vorig jaar werd ingezet. Na de hogere top in januari is er immers nog geen lagere bodem gevormd. Wel zagen we het beeld bij diverse (mondiale) indices de laatste weken verzwakken: diverse steunniveaus werden tot het uiterste getest of werden zelfs doorbroken. Voor de korte termijn is de steun rond 323 punten van belang, terwijl aan de bovenkant de top rond 345 punten een belangrijke markering is. Een doorbraak van één van deze niveaus zal de AEX opnieuw een impuls geven. De aanval op de vorige top is weer ingezet, dus de blik is hierop gericht.
Binnen de AEX-index was Randstad een positieve uitschieter. Neêrlands grootste uitzendorganisatie kon meeliften op optimisme geluiden van Manpower. Randstad’s Amerikaanse branchegenoot meldde steeds meer vertrouwen in de opleving van de economie te krijgen. Manpower ziet de vraag naar uitzendkrachten toenemen en boekte in het afgelopen kwartaal bovendien meer winst dan verwacht.
In Duitsland zijn in januari 4% minder nieuwe auto’s verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. De Duitse detailhandel boekte in december 2009 een 0,8% hogere omzet op maandbasis. Vergeleken met december 2008 was er echter sprake van een daling van 2,5%. De producentenprijzen in de eurozone zijn in december op maandbasis gestegen met  0,1%. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat daalde de zogenoemde producentenprijzenindex (PPI) in december op jaarbasis met 2,9%.
In de VS stegen de aanstaande huizenverkopen in december op maandbasis met 1% versus een daling van 16% in november. Op jaarbasis stegen de aanstaande huizenverkopen met 10,9%. Bij aanstaande huizenverkopen wordt gekeken naar afgesloten koopcontracten waarvoor de transactie nog niet is afgerond. De verkopen worden doorgaans binnen twee maanden afgerond. Het cijfer is een betrouwbare indicator voor de definitieve verkopen van bestaande huizen.
De AEX-index heeft middels de stijging van de afgelopen dagen weer een stap in de goede richting gezet. Het is echter de vraag is of de AEX op het stijgende pad sinds maart weet te blijven. Sinds het bereiken van de top in januari is de AEX namelijk bezig met een stevige correctie. De Fibonacci retracement levels, gerekend vanaf de bodem in oktober en november tot aan de top op 345 punten, bieden vooralsnog steun aan de AEX. Pas zodra de AEX onder deze steunzones duikt, wordt de situatie precair. De recent verzwakte euro/dollar, alsmede diverse verzwakkende mondiale indices, zijn echter geen goed teken. We zijn er dan ook nog steeds niet helemaal gerust op. Vooralsnog past de correctie binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden. Pas bij een doorbraak van de belangrijke steunzone rond 296 punten, kunnen we zeggen dat de (positieve) trend is gedraaid. We kijken dan ook met veel interesse of de aanval op de top van dit jaar gaat slagen. Hiervoor dienen nu eerst de Fibonacci retracement levels, gerekend vanaf de bodem tot de top van januari tussen 335 en 337 punten, overwonnen te worden.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Randstad.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting