AEX zet de daling voort

De AEX-index daalde vrijdag 1,5% tot 478,39 punten. De index moest opnieuw terrein prijsgeven vanwege de opmars van de olieprijs en tegenvallende huizencijfers. De uitbraak uit de oplopende wig is hiermee… De AEX-index daalde vrijdag 1,5% tot 478,39 punten. De index moest opnieuw terrein prijsgeven vanwege de opmars van de olieprijs en tegenvallende huizencijfers. De uitbraak uit de oplopende wig is hiermee bevestigd. De vraag is nu waar de index de volgende bodem zal vormen. Het antwoord hierop is cruciaal voor het verdere verloop van de index.
De Amerikaanse National Association of Realtors (NAR), de belangenvereniging voor Amerikaanse vastgoedeigenaars, meldt dat het aantal verkochte bestaande woningen in de VS in april verder is gedaald. ‘Dit rapport bewijst dat er van een stabilisatie van de huizenmarkt in de VS geen sprake is’, aldus econoom Dimitry Fleming van ING. Het aantal onverkochte woningen op de Amerikaanse markt steeg met 10,5% in vergelijking met vorige maand. De mediaanprijs voor een bestaande woning daalde 8% tegenover april 2007. Als Amerikaanse huiseigenaars er niet meer in slagen hun hypotheek af te betalen, kan dat voor nieuwe problemen in de financiële sector leiden.
De olieprijs bereikte een derde weekwinst op rij. Een vat ruwe Brent steeg vanwege voorspellingen door meteorologen van een uitzonderlijk druk orkaanseizoen. In 2005 zorgde de orkanen Katrina en Rita voor ernstige schade aan boorplatformen en raffinage-installaties in de Golf van Mexico, wat de olieproductie ernstig verstoorde. De National Oceanic and Atmospheric Administration verwacht dit jaar maximaal negen orkanen boven de Atlantische Oceaan. Conservatieve schattingen gaan niettemin uit van zes orkanen, waarvan twee grotere.
Ook de verwachting dat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dit jaar de verwachtingen voor de wereldwijde olievoorraden fors neerwaarts zal herzien, zorgt voor opwaartse prijsdruk. ‘Het is als een marathonloper die even ademhaalt en wat water drinkt om vervolgens verder te gaan met de race’, zegt Nauman Barakat van Macquarie Futures USA in New York.
De industriesector in de eurozone is in mei minder snel gegroeid. De inkoopmanagersindex kwam uit op 50,5, zodat nog net geen sprake is van krimp. De dienstensector is in mei uitgekomen op 50,6, waar economen een indexcijfer van 51,5 hadden verwacht. De Purchasing Managers Index voor de dienstensector kwam in april nog uit op 52,0.
VastNed Retail daalde 7,4% nadat IEF Capital besloot om af te zien van een openbaar bod op VastNed Retail. IEF Capital wilde een openbaar bod doen van € 70 per aandeel en tekende een exclusiviteitsovereenkomst op 28 april 2008. IEF Capital kijkt momenteel echter minder positief naar de vastgoedmarkt en ziet tevens verslechterde omstandigheden op de financieringsmarkt.
Het slot van de AEX op vrijdag bevestigt de uitbraak uit de oplopende wig. Aangezien de oplopende steunlijn van dit patroon door de tijd heen steeds hoger komt te liggen, had de index een slotstand rond 492 punten moeten realiseren om zich weer ‘terug te vechten’ in de wig. Omdat een eerdere uitbraak een false move bleek te zijn, bleven we voorzichtig, alvorens van een definitieve uitbraak te spreken. Wel wezen we opnieuw op vergelijkbare uitbraken bij een groot aantal andere indices. Dit betekent dat het negatieve sentiment breed gedragen wordt. Het is te hopen dat de voormalige weerstandszone rond 480 punten voor voldoende steun kan zorgen, zodat de AEX voor een verdere daling behoed blijft. Wij zijn er echter nog steeds niet gerust op en koesteren daarom de short-posities waarmee wij onze portefeuilles afdekken.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com
Harm van Wijk

AEX Verwachting