De AEX kon maandag de stijgende lijn van vorige week vrijdag niet voortzetten. De AEX sloot 1,7% lager op 375,19 punten. Vorige week kon een verdere daling richting 300 punten vooralsnog worden afgewend,… De AEX kon maandag de stijgende lijn van vorige week vrijdag niet voortzetten. De AEX sloot 1,7% lager op 375,19 punten. Vorige week kon een verdere daling richting 300 punten vooralsnog worden afgewend, hetgeen correspondeert met het koersdoel uit hoofde van het grote hoofdschouderpatroon. Slechts dankzij vergaande maatregelen door de Amerikaanse overheid en de (mondiale) centrale banken kon ternauwernood een verdere ineenstorting worden voorkomen. De index herstelde zich weliswaar sterk vanaf een dieptepunt rond 350 punten, maar het gevaar is allerminst geweken.
Beleggers namen maandag na een goed begin behoorlijk wat gas terug. Net als andere Europese landen heeft ook Nederland het naked short selling, (het ‘in de wind gaan’) aan banden gelegd. Het verbod geldt per maandag middernacht en duurt maximaal drie maanden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde een lijst met de volgende fondsen waarvoor het verbod geldt: Aegon, Binck Bank, Fortis, ING, KAS Bank, SNS Reaal, Van der Moolen en Van Lanschot.
Voor zover er Turbo’s genoteerd zijn op bovengenoemde fondsen gelden er geen of beperkte handelsmogelijkheden. Voor zover bekend, hebben deze maatregelen geen gevolgen voor bestaande Turbo’s Short. Er zullen (in principe) evenwel geen nieuwe Turbo’s Short op bovengenoemde fondsen worden geïntroduceerd. Volgens ABN Amro zullen de bestaande Turbo’s Short onder normale marktomstandigheden wel gewoon verhandelbaar blijven. Bestaande series kunnen echter wel uitverkocht raken, waardoor er geen laatprijzen meer worden afgegeven.
Volgens de Britse krant Sunday Telegraph zou ING samen met twee andere banken benaderd zijn door de Britse beurswaakhond FSA om de Britse hypotheekbank Bradford & Bringley over te nemen. ING sloot maandag (evenals Fortis) ruim 4% lager. Aegon wist evenwel ruim een half procent te stijgen.
Beleggers waren sceptisch met betrekking tot het grootse bailout-plan van Uncle Sam. De Amerikaanse overheid ontvouwde vorige week plannen om voor $ 700 miljard aan hypothecaire leningen over te nemen. Weliswaar kunnen financiële instellingen hun ‘giftige’ hypothecaire leningen dumpen in het noodfonds, maar de fundamentele problemen zijn hiermee nog lang niet opgelost. De nervositeit in de kredietmarkt blijft hoog en de problemen op de huizenmarkt zijn hierdoor ook nog niet verdwenen. Het is daarom een veeg teken dat de koersen opnieuw daalden in Europa en Amerika.
Het is schrijnend dat de top van Lehman Brothers, recent betrokken bij het grootste faillissement in de geschiedenis, voor zichzelf een bonuspot van $ 2,5 miljard heeft veiliggesteld. Het geld is beloofd door Barclays, de Britse bank die vorige week een deel van de failliete boedel van Lehman Brothers overnam. Naast de superbonus werd de top-8 van de Amerikaanse Lehman-divisie salarissen in het vooruitzicht gesteld tussen $ 10 en $ 25 miljoen per jaar. Dit zette vanzelfsprekend kwaad bloed bij de Britse tak van Lehman, waarbij het personeel te horen heeft gekregen nog maar één keer salaris te zullen ontvangen. Saillant is eveneens dat vlak voor het faillissement, Lehman $ 8 miljard dollar van de Britse tak naar de Amerikaanse vestiging heeft gesluisd.
De AEX kon vrijdag weliswaar een indrukwekkende winst boeken, maar maandag verloor de index wederom terrein. De AEX zal fors moeten stijgen om de dalende trend te verlaten. De dalende weerstandslijn vanaf mei bevindt zich rond 400 punten. BeursBulletin blijft de selectief in portefeuille opgenomen aandelen afdekken middels Turbo’s en Speeders Short op de AEX. Dankzij deze strategie hebben negen van onze elf portefeuilles een outperformance kunnen laten zien ten opzichte van de AEX-index die sinds januari bijna 30% is gedaald.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk