AEX zet herstel voort

De AEX-index was maandag opnieuw in vorm en sloot 0,9% hoger, op 472,20 punten. Hiermee heeft de korte termijn uptrend weer een nieuwe impuls gekregen. Nadat eerder de top van februari èn de dalende weerstandslijn… De AEX-index was maandag opnieuw in vorm en sloot 0,9% hoger, op 472,20 punten. Hiermee heeft de korte termijn uptrend weer een nieuwe impuls gekregen. Nadat eerder de top van februari èn de dalende weerstandslijn overtuigend werden uitgenomen, is de AEX nu op weg richting de weerstandszone rond 480 punten. Om de opwaartse beweging te kunnen vasthouden, is het cruciaal dat de index erin slaagt deze horde te passeren. En aangezien de Amsterdamse hoofdgraadmeter de kar niet in zijn eentje kan trekken, houden wij ook de prestaties van de collega-indices in de gaten. Hoewel het plaatje op de korte termijn verbeterd is, bevindt de AEX zich op lange termijn nog altijd in een dalende trend. We blijven daarom voorzichtig en dekken risico’s af.
De AEX beleefde maandag een veelbelovende start van de nieuwe handelsweek. Ook de andere Europese graadmeters lieten mooie plussen zien. Vanuit verschillende kampen klinken positieve signalen met betrekking tot het mogelijke einde van de kredietcrisis. Zo schreef JP Morgan in een rapport ervan uit te gaan, dat de grootste afschrijvingen in de financiële sector inmiddels achter de rug zijn. Ook het Zwitserse UBS, dat onlangs zelf nog miljarden moest afboeken, verwacht dat de rust op de financiële markten sneller kan terugkeren dan aanvankelijk werd gedacht.
Het waren dan ook de financials die in sterke mate verantwoordelijk waren voor het positieve sentiment aan het Damrak. Fortis en ING lieten beiden fraaie plussen zien, maar Aegon spande de kroon met een winst van 3,3%. De verzekeraar was daarmee de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Het veelgeplaagde TomTom kon enigszins op adem komen na de forse klappen die het fonds recent kreeg. De navigatieproducent steeg maandag 1,9%. Onder de Midkappers won Binck de gouden plak met een stijging van 4%.
Minder fortuinlijk leek Reed Elsevier, dat met een verlies van 3,6% de zwakste broeder onder de hoofdfondsen was. Deze min was echter te wijten aan het feit dat de uitgever maandag ex dividend ging. Ook softwarebedrijf Exact keerde dividend uit: het fonds moest dientengevolge 4,7% inleveren en was daarmee de grootste verliezer onder de Smallcappers.
Beleggers in Amsterdam krijgen dinsdag weer een stroom aan kwartaalcijfers te verwerken. Zo zullen onder meer DSM, Royal Dutch Shell en KPN de markt informeren omtrent hun prestaties in het eerste kwartaal van 2008. Op macro-economisch vlak zijn de ogen van investeerders vooral gericht op de Amerikaanse Consumer Confidence Index die dinsdagmiddag om 16.00 uur zal worden bekendgemaakt. Het consumentenvertrouwen is van groot belang voor de conditie van de Amerikaanse economie, die voor het overgrote deel gebaseerd is op consumentenuitgaven.

Met het doorbreken van de dalende weerstandslijn, ingezet in oktober 2007, is het technische plaatje van de AEX-index er zonder meer zonniger op geworden. Ook de hogere bodem die de index in april wist te vormen, draagt bij aan een verbetering van het beeld op korte termijn. Met de plus die de AEX maandag realiseerde, heeft de korte termijn uptrend een vervolg gekregen, zodat we ons kunnen richten op de eerstvolgende (zware) weerstand: de neklijn rond 480 punten. Binnen afzienbare tijd zal blijken of de AEX over voldoende kracht beschikt om deze barrière te passeren. Zo ja, dan is het tij voor de index ten goede gekeerd en kunnen we ons richten op hogere niveaus. Zover is het echter nog niet. En aangezien de AEX zich voor de lange termijn nog steeds in een downtrend bevindt, is voorzichtigheid nog altijd geboden.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com
Harm van Wijk

AEX Verwachting