AEX zet het luik open

De AEX liet na een bemoedigend herstel, opnieuw het hoofd hangen. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde donderdag 2,1% lager op 314,86 punten. De recente aanval op het 61,8% Fibonacci retracement level,… De AEX liet na een bemoedigend herstel, opnieuw het hoofd hangen. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde donderdag 2,1% lager op 314,86 punten. De recente aanval op het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top in april en de recente bodem, werd vorige week afgeslagen. De AEX wist deze weerstandszone rond 340 punten niet te doorbreken. Vervolgens werd het 200-daags voortschrijdende gemiddelde opnieuw neerwaarts doorbroken. De doorbraak heeft hierdoor het luik geopend richting het dieptepunt van 2010.
De zorgen over de Europese schuldencrisis laaiden gisteren opnieuw op vanwege geruchten dat in navolging van Duitsland, ook andere landen een verbod op het speculeren op koersdalingen instellen. Eerder deze week werkte het shortverbod, dat de Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) instelde, averechts. De euro verzwakte vervolgens nog verder en de paniek werd groter op de effectenbeurzen.
ArcelorMittal was gisteren opnieuw een forse daler en trok met een dagverlies van circa 4% de AEX-index naar beneden. Bank of America-Merrill Lynch bank verlaagde de winstverwachting voor rente, belastingen, afschrijvingen en goodwill-amortisatie voor 2010 en 2011 met 16% respectievelijk 18%. Dit vanwege de zwakke euro ten opzichte van de dollar, dat drukt op de winstmarges. Tevens werd het koersdoel verlaagd van € 42 naar € 31. UBS verlaagde reeds eerder het advies van ‘buy’ naar ‘neutral’, op basis van waarderingsgronden in een rapport over de Europese staalmarkt. De Zwitserse bank reduceerde tevens het koersdoel van € 36 naar € 29,50 voor ’s werelds grootste staalproducent.
Het aantal Amerikanen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering heeft aangevraagd, is vorige week gestegen tot 471.000 versus een herziene 446.000 een week eerder. Analisten hadden een daling tot 440.000 aanvragen verwacht.
De euro boog in een klein half uurtje tijd een verlies van 0,7% om in een winst van 0,7% en noteerde vanochtend zelfs ruim boven $ 1,26. Opnieuw duiken er geruchten op dat de Europese Centrale Bank de munteenheid te hulp zal schieten. Er stond een recordaantal ‘shortposities’ uit op de euro. Vanwege de geruchten over steuninterventies, verkiezen veel beleggers hun baisseposities af te sluiten hetgeen de eenheidsmunt (kortstondig) stevig hoger heeft gezet. Inmiddels is de euro echter opnieuw teruggezakt tot circa $ 1,2482.

De AEX is deze week opnieuw onder het 200-daags voortschrijdende gemiddelde gedoken, hetgeen geen goed teken is. Indien de AEX niet spoedig weet op te veren, dan is het positieve plaatje sinds maart 2009 ten einde. Een verdere verslechtering van het sentiment zal het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laten dalen, hetgeen duidt op een dalende lange termijn trend. De stijgende trend sinds maart vorig jaar loopt dus gevaar. Indien de AEX-index opnieuw een daling laat zien zoals in 2008, dan zitten klanten van BeursBulletin desalniettemin op de eerste rij middels vroegtijdig ingenomen shortposities. Het beloven bijzonder interessante tijden te worden!
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een (short)positie in de euro.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting