AEX zet zich schrap voor grote beweging

Sinds het begin van dit jaar bevindt de AEX-index zich in een hardnekkig dalende trend. Gemeten vanaf de top in januari rond 345 punten, verloor de AEX reeds meer dan 8%. Begin februari werd de val van… Sinds het begin van dit jaar bevindt de AEX-index zich in een hardnekkig dalende trend. Gemeten vanaf de top in januari rond 345 punten, verloor de AEX reeds meer dan 8%. Begin februari werd de val van de AEX gestuit door het 61,8%-Fibonacci retracement level. Dit steunniveau, gerekend vanaf de bodem in oktober 2009 tot de top van januari, ligt rond 315 punten.
 
De AEX zette vorige week een krachtig herstel in, waarbij er middels een koershiaat een ‘island reversal’ werd gevormd. Inmiddels is de AEX afgeketst op de dalende weerstandslijn sinds januari, waarbij tevens het koershiaat is gedicht. Hiermee werd het positieve ‘island reversal’-patroon ongedaan gemaakt.
De dalende euro kan opnieuw fungeren als een spelbreker voor de AEX-index. We zagen in het jaar 2008 dat de euro verzwakte versus de Japanse yen en de Amerikaanse dollar, waarbij de AEX-index ruimschoots halveerde in waarde. Een belangrijke oorzaak hiervan is de grootschalig opgezette carry trade: het lenen in een zwakke valuta met een lage rente en het geld investeren in onder meer aandelen.
 
We noemen opnieuw enkele andere waarschuwingssignalen. Zo is een groot aantal fondsen gedaald met een hoog volume: bijvoorbeeld Akzo Nobel en DSM. In een gezonde, stijgende markt dient de stijging breed te worden gedragen waarbij het volume eveneens hoog is. De AEX lijkt zich schrap te zetten voor een uitbraak, waarna een grote beweging zou kunnen volgen.
 
Het is positief dat de AEX boven de stijgende steunlijn noteert. De index bevindt zich derhalve in een consolidatiedriehoek sinds december vorig jaar. Bij een opwaartse uitbraak uit de driehoek, kan de AEX de aanval inzetten op de top van dit jaar. Daarentegen biedt een neerwaartse uitbraak de beste kansen om in te spelen op verder dalende koersen. Het volgende, belangrijke steunniveau vinden we dan rond 300 punten.
AEX Verwachting