AEX ziet licht aan het einde van de tunnel

De AEX heeft enkele mooie dagen achter de rug, met name de winst van woensdag was fraai. Na de enorme verkoopgolven die we recent meemaakten, waren de plussen op de koersenborden een welkome afwisseling…. De AEX heeft enkele mooie dagen achter de rug, met name de winst van woensdag was fraai. Na de enorme verkoopgolven die we recent meemaakten, waren de plussen op de koersenborden een welkome afwisseling. Kunnen we stellen dat de AEX de bodem bereikt heeft? Nee. BeursBulletin wil geenszins als ‘doemdenker’ bekend staan -niet voor niets zit het woord bull in onze naam verstopt- maar het is eenvoudigweg te vroeg om van een werkelijke omslag van het sentiment te spreken.
We stellen vast dat er van overtuigende, positieve berichten uit de markt niet of nauwelijks sprake is en dat het recente herstel voornamelijk door koopjesjagers in gang gezet lijkt te zijn. Daarnaast geeft het technische plaatje van de AEX-index geen reden om in het wilde weg aandelen in te slaan. Positief is, dat de AEX erin geslaagd is de korte termijn dalende weerstandslijn te doorbreken. Maar hoe nu verder? Er zijn enkele mogelijkheden: de index vormt een lagere, een dubbele of een hogere top.
Mocht de AEX er niet in slagen de top, die eerder deze maand werd gevormd (rond 270 punten) uit te nemen, dan is er sprake van een lagere of hooguit een dubbele top. In dat scenario krijgt de korte termijn downtrend een extra impuls en dienen we rekening te houden met een nieuwe verkoopgolf. Pas als de AEX boven 270 een top neerzet, kunnen we spreken van een neutraal beeld voor de korte termijn.
Kortom, de kou is allerminst uit de lucht. Dat wil niet zeggen dat er geen licht is aan het einde van de tunnel. Behalve de eerdergenoemde doorbraak van de dalende weerstandslijn, putten wij nog altijd moed uit de divergentie tussen de AEX en koopkrachtindicator RSI. Vooralsnog beleggen wij echter selectief en blijven wij het neerwaartse risico afdekken. We willen namelijk niet riskeren dat het licht aan de einde van de tunnel een ons tegemoet snellende trein is.
AEX Verwachting