AEX zwabbert rond 210-puntengrens

Hoe nu verder? Dat leken beleggers zich daags na de forse opleving van de AEX af te vragen. De index opende woensdag hoger, dook weer in de min en bleef de rest van de dag merkwaardige zigzagbewegingen… Hoe nu verder? Dat leken beleggers zich daags na de forse opleving van de AEX af te vragen. De index opende woensdag hoger, dook weer in de min en bleef de rest van de dag merkwaardige zigzagbewegingen maken. De AEX sloot uiteindelijk fractioneel lager op 210,33 punten. Hoewel de AEX deze week sterk opveerde vanaf het niveau rond 200 punten, is dit niet meer dan een herstel binnen de dalende trend. Op dagbasis heeft de index de steil dalende weerstandslijn vanaf februari doorbroken. Er is echter nog geen reden om alle voorzichtigheid te laten varen. Heftige bear market rallies van tientallen procenten komen veelvuldig voor. De Japanse index is bijvoorbeeld in 2007 circa 100% gestegen, maar staat desondanks na 20 jaar circa 80% lager. De volgende uitdaging voor de AEX bevindt zich net onder de 220-puntengrens, zijnde het uitbraakniveau. Zolang de index hier niet doorheen weet te breken, blijven de seinen voor de middellange en lange termijn op rood staan.
Rasoptimisten die menen dat het zo’n vaart niet zal lopen op de Nederlandse huizenmarkt en dat de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt hier niet zoveel impact hebben, worden steeds ongeloofwaardiger. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken zijn in januari en februari 60% tot 70% minder nieuwe woningen verkocht dan in de eerste twee maanden van vorig jaar. We kunnen gerust stellen dat dit een crash is met betrekking tot nieuwbouwverkopen. In het vierde kwartaal van vorig jaar nam het aantal verkopen met 50% ook al dramatisch af. Ook in VS blijft de huizenmarkt onder druk staan: uit gegevens van Foreclosures.com bleek woensdag dat het aantal gedwongen huizenverkopen afgelopen maand is uitgekomen op 121.756. In vergelijking met januari steeg het aantal executieverkopen vorige maand met 67%.
Duitse fabrieken kregen in januari veel minder orders binnen dan verwacht, zo meldde het Duitse ministerie van Economische Zaken woensdag. In vergelijking met januari 2008 is het aantal fabrieksorders met 38% afgenomen. Van december op januari daalde het aantal orders met 8%. Dit percentage ligt bijna vier keer hoger dan de analistenconsensus, die rond 2% lag. De daling is voornamelijk te wijten aan een afnemende vraag naar Duitse producten in het buitenland. Het aantal fabrieksorders voor export binnen de eurozone daalde in januari 11,4% ten opzichte van december, orders voor export naar landen buiten de eurozone vielen zelfs terug met 18,2%.
Fugro (-4,3%) nam woensdag enig gas terug na de koerssprong eerder deze week. Keijser Capital stelde woensdag het koersdoel van Fugro neerwaarts bij van € 48 naar € 34. Wel handhaaft Keijser het koopadvies. Philips deed daarentegen wél goede zaken: het aandeel steeg woensdag 5,9%, nadat het bedrijf bekend maakte het belang in LG Display tot nul te hebben gereduceerd. Aan het Damrak was Aegon woensdag de zwakste broeder onder de hoofdfondsen. De grote winnaar van de dag daarvoor leverde ditmaal 9,5% in. Vanmorgen bevestigde Aegon in het vierde kwartaal van 2008 een nettoverlies van € 1,2 miljard te hebben gerealiseerd, hetgeen overeenkomt met de voorlopige cijfers die de verzekeraar in februari publiceerde. Het aandeel Aegon noteerde vanmorgen licht hoger.
Brunel kwam vanmorgen eveneens met cijfers: het detacheringsbedrijf liet weten in 2008 een winst (voor aftrek van rente en belastingen) van € 62,1 miljoen te hebben geboekt. Het resultaat is conform de winstprognose die Brunel eerder afgaf, maar kwam lager uit dan analisten hadden verwacht. Het aandeel Brunel dook vanmorgen enkele procenten in de min.
Op macrogebied zullen vanuit de VS vanmiddag enkele interessante cijfers worden bekendgemaakt, waaronder de eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering over de afgelopen week en de detailhandelsverkopen over de maand februari.
Technisch bezien, is het positief dat de AEX de doorbraak van de dalende weerstandslijn (die zich sinds begin vorige maand in de grafiek aftekende) woensdag heeft bevestigd. Hiermee is de kans op een verdere opleving op de korte termijn toegenomen. Het is tevens een goed teken dat de koopkrachtindicator positieve divergentie vertoont. Dat dit echter geen garantie is voor een stijging, hebben we in de afgelopen maanden ook gezien. De grote vraag is nu: hoever reikt een eventueel herstel? Mocht het herstel inderdaad een vervolg krijgen, dan dienen we ons te realiseren dat het vooralsnog gaat om een bear market rally. Mooie ritjes naar boven zijn dus mogelijk, maar deze vinden wel plaats binnen lange en middellange termijn downtrends. Voor de korte termijn zijn wij benieuwd of de AEX over voldoende kracht beschikt om zich weer terug te vechten tot boven de 220 -puntengrens. Dit niveau markeert het dieptepunt van november en zou derhalve zware weerstand kunnen bieden aan de Amsterdamse hoofdindex.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk