De AEX sloot donderdag wederom vrijwel onveranderd. De Amsterdamse hoofdgraadmeter deed een poging om met de 360-puntengrens af te rekenen, maar werd opnieuw teruggefloten.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX sloot donderdag wederom vrijwel onveranderd. De Amsterdamse hoofdgraadmeter deed een poging om met de 360-puntengrens af te rekenen, maar werd opnieuw teruggefloten.

Na het bereiken van de top in februari rond 374 punten, corrigeerde de AEX en bereikte in maart een dieptepunt rond 343 punten. De Relatieve Sterkte Index (RSI) kwam daarbij in…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX sloot donderdag wederom vrijwel onveranderd. De Amsterdamse hoofdgraadmeter deed een poging om met de 360-puntengrens af te rekenen, maar werd opnieuw teruggefloten.

Na het bereiken van de top in februari rond 374 punten, corrigeerde de AEX en bereikte in maart een dieptepunt rond 343 punten. De Relatieve Sterkte Index (RSI) kwam daarbij in oversold-gebied en veerde vervolgens op richting 60%, wat de bovenkant van de bear market range aangeeft. Dat was geen sterke actie.

In april corrigeerde de AEX vanaf de 370-puntengrens en trok de RSI mee naar beneden. Desalniettemin veerde de index op vanaf het 61,8% Fibonacci retracement level, wat wordt berekend vanaf de bodem in maart tot aan de top van april. Daarbij werd een opwaarts koershiaat gevormd tussen 354,79 punten en 356,13 punten. Dit is weer bemoedigend. De RSI is op dagbasis in een neutrale zone beland tussen 40% en 60%.

Op weekbasis kunnen we optimistisch gestemd blijven, aangezien de koopkrachtindicator nog steeds in een bull market range bivakkeert. Een RSI boven 40% duidt op een bull market range, waarbij de RSI dan wel boven 60% moet komen. Het is krachtig dat de RSI in februari overbought werd, waarna de RSI in maart boven 40% reeds opveerde.

Intraday blijft de RSI heen en weer flipperen tussen circa 40% en 60%. Dit duidt op een lethargische AEX die maar geen richting wil kiezen, na de opleving medio april. Desalniettemin is de stijgende trend intact, getuige de bodems die steeds op een hoger niveau worden gevormd.

De AEX worstelt momenteel met de 360-puntengrens en consolideert binnen het driehoekspatroon van de afgelopen maanden. De AEX zette vorige week de stijgende lijn weer in met het opwaarts koershiaat.

De nog steeds geldende positieve reversal (een koop-setup) op weekbasis, impliceert een koersdoel boven de top van dit jaar. Wall Street en de Duitse DAX hebben het goede voorbeeld gegeven door een nieuw jaarrecord te vestigen. Voor de AEX is het zaak om de stijgende lijn eveneens met kracht voort te zetten. Kortom, de AEX zal het goede voorbeeld moeten gaan volgen.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link. 

AEX Verwachting