AEX vliegt na Amerikaanse werkloosheidscijfers omhoog

Vrijdag vloog de AEX-index, na de publicatie van de Amerikaanse werkloosheidscijfers, als een raket omhoog. De AEX ging 0,9% hoger het weekeinde in op een stand van 329,35 punten. De weerstand rond 330… Vrijdag vloog de AEX-index, na de publicatie van de Amerikaanse werkloosheidscijfers, als een raket omhoog. De AEX ging 0,9% hoger het weekeinde in op een stand van 329,35 punten. De weerstand rond 330 punten werd daarbij aan een zware test onderworpen. Zolang de AEX boven de steunlijn uit eind mei blijft, danwel boven de belangrijke steunzone rond 300 punten noteert, zijn de kopers aan de bal. Zodra de weerstandszone bij 340 punten wordt geslecht, zou de AEX jacht kunnen maken op de top van dit jaar rond 360 punten en daarmee uit de maandenlange neutrale ‘rangeÂ’ breken.
De inkoopmanagersindex voor de Europese dienstensector steeg van 55,8 in juli naar 55,9 in augustus. Het Britse onderzoeksbureau Markit baseert zich op gegevens van circa tweeduizend bedrijven, waaronder hotels en banken. In augustus werd vooral een sterke groei van de dienstensector in Duitsland en Frankrijk gemeten, terwijl de economische activiteit elders in Europa (ver) achterbleef.
De werkgelegenheid verslechterde in de VS in augustus voor de derde sequentiële maand: er gingen ditmaal 54.000 banen verloren. Analisten hadden een banenverlies van 100.000 verwacht. De Amerikaanse werkloosheid nam daarbij toe tot 9,6% ten opzichte van 9,5% in juli. Werklozen die niet actief naar werk zoeken worden echter niet meer meegerekend in het werkloosheidspercentage.
De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector daalde in augustus naar 51,5 versus 54,3 in juli. De deelindex voor de werkgelegenheid verslechterde van 50,9 in juli tot een niveau van 48,2 in augustus.
De AEX komt steeds dichterbij een beslispunt. Sinds het begin van dit jaar is een diamantpatroon gevormd, waarbij de convergerende lijnen van de afgelopen maanden de markt tot een keuze dwingen. Vooralsnog houdt de AEX goed stand boven de steunzones van 300 respectievelijk 310 punten. Al circa een jaar consolideert de AEX-index binnen de bandbreedte tussen 300 punten en 360 punten. Het vlaklopende 200-daags voortschrijdende gemiddelde duidt eveneens op een neutrale markt. Zolang de AEX zijwaarts blijft bewegen, is dit perspectiefrijk voor onze portefeuilles die van een zijwaartse markt profiteren.
De AEX heeft vorige week een aanval ingezet richting de bovenkant van de ‘trading range’ tussen 300 punten en 340 punten. De ‘ijzeren balk’ rond 340 punten is al sinds mei een ware plaaggeest voor de index. Het koershiaat dat op 12 augustus werd gevormd boven 330 punten is inmiddels gedicht wat een sterk teken is. Zodra de AEX uit de neutrale bandbreedte breekt, kunnen wij onze winstgevende posities uitbreiden. Vandaag blijven de Amerikaanse beurzen gesloten wegens Labor Day.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.