‘AEX opent 2 tot 3 punten hoger’

'AEX opent 2 tot 3 punten hoger'AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam opent maandag naar verwachting hoger. De financiële markten zullen tot rust komen dankzij de duidelijkheid die eurolanden hebben gegeven over het Griekse steunplan,… 'AEX opent 2 tot 3 punten hoger'AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam opent maandag naar verwachting hoger. De financiële markten zullen tot rust komen dankzij de duidelijkheid die eurolanden hebben gegeven over het Griekse steunplan, zegt Danny Geerken, vermogensbeheerder bij het Haags Effektenkantoor. Hij verwacht dat de AEX-index 2 tot 3 punten hoger opent. Zondag kwam het nieuws naar buiten dat de ministers van Financiën van de EU-lidstaten die de euro hanteren, hebben afgesproken om eventueel 30 miljard euro aan Griekenland uit te lenen tegen een rente van 5 procent. Dit naar aanleiding van de toegenomen onrust op de financiële markten over het steunplan van het IMF en de eurolanden.
,,Het zorgt voor rust in de tent”, verklaart Geerken. ,,De omvang van het plan is fors tegen een mooie rente. Ik vind het een genereus plan voor Griekenland.”
Positieve resultaten
Verder verwacht Geerken dat bedrijven positieve resultaten gaan laten zien over de eerste drie maanden van dit jaar. ,,Er zijn nog helemaal geen winstwaarschuwingen geweest, dat is een goed teken.” In de Verenigde Staten komt staalconcern Alcoa als eerste met resultaten over het eerste kwartaal. Op het Damrak trapt ASML woensdag het kwartaalcijferseizoen af.
De AEX-index, de Amsterdamse hoofdgraadmeter, sloot vrijdag de dag af met een winst van 5 punten (1,4 procent) op 355,89 punten. De MidKap-index won 1,1 procent tot 577,77 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs plusten 1 tot 1,8 procent.
Tokio
De beurzen in de Verenigde Staten gingen positief het weekend in. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 0,6 procent hoger op 10.997,35 punten. De breder samengestelde S&P 500-index was 0,7 procent hoger op 1194,37 punten. De Nasdaq-index, van belang voor de stemming in de technologiesector, stond ook 0,7 procent in de plus op 2454,05 punten.
De Nikkei-index in Tokio sloot maandag 0,6 procent hoger op 11.274,44 punten.
TNT
Het aandeel van postbedrijf TNT keert maandag dividend uit. Vopak maakte bekend dat het een nieuwe olieterminal in de Indonesische hoofdstad Jakarta in gebruik heeft genomen. De totale opslagcapaciteit bedraagt 250.800 kubieke meter, maar afhankelijke van de vraag kan de capaciteit worden uitgebreid naar 450.000 kubieke meter.
Verder werd bekend dat de topman van stamcelbank Cryo-save, Marc Waeterschoot, 17.296 aandelen van Cryo-save heeft gekocht.
De euro was maandagochtend 1,3645 dollar waard.