AEX verliest 3,6% na schrik om Dubai

AEX verliest 3,6% na schrik om DubaiDe Amsterdamse beurs is donderdag met forse verliezen gesloten, nadat Dubai’s grootste staatsonderneming betalingsuitstel aanvroeg. Het bericht sloeg een deuk in het vertrouwen van beleggers in het vermogen… AEX verliest 3,6% na schrik om DubaiDe Amsterdamse beurs is donderdag met forse verliezen gesloten, nadat Dubai’s grootste staatsonderneming betalingsuitstel aanvroeg. Het bericht sloeg een deuk in het vertrouwen van beleggers in het vermogen van het Arabische emiraat om zijn schuld van tientallen miljarden af te lossen.
Bij gebrek aan actieve partijen – Wall Street blijft donderdag gesloten voor de viering van Thanksgiving – was de liquiditeit laag en kon de beweging omlaag relatief sterk doorzetten, zegt een vermogensbeheerder in Amsterdam. De AEX-index sloot donderdag 3,6% lager op 306,72 punten, de Midkap verloor 2,4% tot 485,41 punten en de Smallcap eindigde 2,2% lager op 435,52 punten.
"Het Dubai-verhaal is op wereldschaal bezien een non-event", zegt Maurice Eeken van TE Effecten. "Er zullen misschien een paar partijen hard door worden getroffen. Maar het zal geen enorme impact hebben, als het tenminste hierbij blijft."
De verliezen zijn volgens hem dan ook vooral te verklaren uit het besef dat ook andere landen nog altijd in financiele problemen kunnen komen, bijvoorbeeld in Oost-Europa. "Het nieuws verhoogt het risicobewustzijn van beleggers, na een periode waarin de risico-aversie juist sterk was afgenomen", stelt de handelaar. "Opeens is het glas dan weer half leeg."
Met het forse verlies zakt de AEX door de onderkant van de smalle bandbreedte tussen 314 en 318 punten waarin de index de afgelopen dagen handelde. Eeken merkt daarbij op dat de daling van donderdag een emotionele achtergrond heeft, en zegt te hopen dat er vrijdag enige stabilisatie kan optreden.
Intussen handhaaft Eeken zijn advies aan beleggers om "met rugdekking" te blijven beleggen. "Ik was voorzichtig en ik blijf heel voorzichtig", aldus de vermogensbeheerder. Staatsobligaties zagen de koersen oplopen, nu beleggers hun aandelen van de hand doen en hun toevlucht zoeken op de veiliger obligatiemarkt.
De onrust over wanbetaling door Dubai en discussie over monetaire interventie door de Bank of Japan zorgden voor herstel van de dollar, die woensdag was gedaald naar het laagste niveau ten opzichte van de Japanse yen in veertien jaar tijd. De euro sloot 1% lager op $1,498.
Financiële waarden namen de leiding bij de koersdalingen donderdag. Aegon (-7,3%) en ING (-7,7%) leverden fors in, net als andere Europese financiële instellingen. ING bevestigde dat het concern in 2008 een lening heeft verstrekt aan Dubai World, maar zei geen aanleiding te zien om zijn verwachting voor de kredietverliezen in de komende kwartalen aan te passen.
Boskalis, dat veel van zijn omzet in Dubai behaalt, verloor 6%. Volgens een analist van SNS Securities hebben de betalingsproblemen van Dubai weinig tot geen consequenties voor de baggeraar, hoewel de kans op nieuwe projecten wel is afgenomen.
TomTom (-7%) was de grootste verliezer in de AEX. Het volatiele aandeel kreeg een adviesverlaging van Kepler Capital Markets. Bijna alle fondsen in de AEX-index en Midkap-index verloren terrein. Alleen CSM (+1,2%), en Oce (+0,1%) ontsprongen de dans.
Bij de kleine fondsen profiteerde Hitt (+6%) van een opdracht ter waarde van EUR3,3 miljoen van de Chinese provincie Zhejiang, voor systemen om scheepsverkeer te begeleiden.