Aswolk kost Air France-KLM 35 miljoen per dag

Aswolk kost Air France-KLM 35 miljoen per dagAir France-KLM verliest ongeveer EUR35 miljoen per dag, als gevolg van het gedwongen aan de grond houden van vliegtuigen, in reactie op de vulkanische aswolk die vanuit IJsland het Europese luchtruim binnen… Aswolk kost Air France-KLM 35 miljoen per dagAir France-KLM verliest ongeveer EUR35 miljoen per dag, als gevolg van het gedwongen aan de grond houden van vliegtuigen, in reactie op de vulkanische aswolk die vanuit IJsland het Europese luchtruim binnen drijft, zei de chief executive van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep maandag.
De Europese luchtvaartmaatschappijen verliezen samen ongeveer EUR150 miljoen per dag, zei Pierre-Henri Gourgeon op een persconferentie in het Air France-hoofdkantoor bij de luchthaven Charles de Gaulle.
"Air France-KLM is goed voor ongeveer en kwart van de Europese luchtvaart", zegt hij. Gourgeon zei dat door de sluiting van het luchtruim 500.000 directe arbeidsplaatsen tijdelijk worden getroffen en 2 miljoen gerelateerde arbeidsplaatsen.
Gourgeon uitte zijn frustratie over het feit dat de Europese luchtvaartmaatschappijen gedwongen worden hun vluchten op te schorten, hoewel concrete bewijzen dat de aswolk een veiligheidsrisico oplevert ontbreken. "Er is onvoldoende informatie om de sluiting van luchthavens te rechtvaardigen", zei hij.
Air France-KLM en andere Europese maatschappijen hebben de afgelopen dagen tientallen testvluchten uitgevoerd om de potentiële aantasting door vulkanisch as aan de vliegtuigrompen en motoren te evalueren. "Geen van deze vluchten heeft enig spoor van schade van het as aangetoond", zei Gourgeon.
De luchtvaartautoriteiten hebben voldoende informatie om te bepalen of het mogelijk is om een bepaalde route veilig te vliegen, "misschien morgen", aldus Gourgeon.