Cadbury accepteert verhoogd bod van Kraft

Cadbury accepteert verhoogd bod van KraftDe Britse snoepgoedfabrikant Cadbury plc kondigt dinsdag aan het verhoogde overnamebod van het Amerikaanse voedingsconcern Kraft Foods Inc te accepteren. Door het akkoord lijkt na vier maanden een einde… Cadbury accepteert verhoogd bod van KraftDe Britse snoepgoedfabrikant Cadbury plc kondigt dinsdag aan het verhoogde overnamebod van het Amerikaanse voedingsconcern Kraft Foods Inc te accepteren. Door het akkoord lijkt na vier maanden een einde te komen aan de overnamestrijd tussen Kraft en Cadbury.
Onder het nieuwe verhoogde bod biedt Kraft 500 pence in contanten en 0,1874 aandelen Kraft per aandeel Cadbury. Het bod waardeert Cadbury op GBP11,9 miljard of 840 pence per aandeel en komt neer op 13 keer de onderliggende winst voor rente, belastingen, depreciatie en amortisatie (EBITDA) van Cadbury in 2009. De aandeelhouders van Cadbury ontvangen daarnaast 10 pence per aandeel in de vorm van een speciaal dividend.
Kraft zocht al sinds september 2009 toenadering tot zijn Britse sectorgenoot om te spreken over een overname, maar werd door Cadbury steeds afgewezen. In december 2009 lanceerde Kraft een formeel vijandig bod van 300 pence in contanten en 0,2589 nieuw aandeel Kraft per aandeel Cadbury. Dit bod werd door Cadbury herhaaldelijk als te laag afgewezen.
Kraft zal 265 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven ter financiering van de overname. Het Amerikaanse voedingsconcern verwacht dat de overname zal leiden tot een kostenbesparing van $675 miljoen voor belastingen tegen het einde van het derde jaar na afronding van de overname. In 2011 zal de overname naar verwachting een bijdrage leveren van $0,05 per aandeel.
Kraft voorziet voor de lange termijn een groei van de winst per aandeel van 9% tot 11% en een omzetgroei van meer dan 5%. Cadbury-aandeelhouder Standard Life stelt het verhoogde bod van Kraft te ondersteunen.
Het bod van Kraft zou nog overtroffen kunnen worden door concurrerende biedingen van andere partijen, die volgens de Britse overname-autoriteit tot de deadline van 26 januari een tegenbod kunnen uitbrengen.
Echter, personen rond Hershey Co, de Amerikaanse chocolademaker die een bod op Cadbury zou overwegen, lieten maandag al aan The Wall Street Journal weten dat het bedrijf zich waarschijnlijk terug zal trekken indien Cadbury en Kraft een akkoord zouden bereiken over een overname.