Citigroup boekt hoger dan verwachte winst

Citigroup boekt hoger dan verwachte winstDe Amerikaanse bank Citigroup Inc. heeft in het eerste kwartaal van 2010 een hoger dan verwachte winst geboekt.
Citigroup rapporteerde maandag een nettowinst over het afgelopen kwartaal van $4,4… Citigroup boekt hoger dan verwachte winstDe Amerikaanse bank Citigroup Inc. heeft in het eerste kwartaal van 2010 een hoger dan verwachte winst geboekt.
Citigroup rapporteerde maandag een nettowinst over het afgelopen kwartaal van $4,4 miljard of $0,15 per aandeel. De winst kwam daarmee uit op het hoogste niveau sinds het tweede kwartaal van 2007.
In eerste kwartaal van dit jaar werd een winst geboekt van $1,59 miljard, nadat in het het vierde kwartaal van 2009, nog een verlies van $7,6 werd geleden door de terugbetaling van tientallen miljarden overheidssteun.
De winst is hoger dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden volgens Thomson Reuters op een breakeven-resultaat.
De omzet bedroeg $25,4 miljard, ruim boven de $20,77 miljard waar analisten van uitgingen. De kosten van de bank namen op kwartaalbasis af met 6% tot $11,5 miljard.
De voorzieningen voor slechte leningen bedroegen in het eerste kwartaal $8,6 miljard, wat 16% minder is dan in het eerste kwartaal van 2009, maar 5,3% meer dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. De nettokredietverliezen namen toe tot $8,4 miljard, van $7,3 miljard een jaar geleden en $7,1 miljard een kwartaal geleden.
Bestuursvoorzitter Vikram Pandit zegt trots te zijn op de behaalde resultaten in het eerste kwartaal, maar blijft voorzichtig over het marktklimaat, gezien het onzekere economische herstel en de hoge werkloosheid in de VS.
Daarnaast zegt Pandit dat Citi zich goed realiseert dat de bank ‘niet zou zijn waar ze nu is’ zonder de hulp van de Amerikaanse belastingbetaler.
Citigroup betaalde in het vierde kwartaal $20 miljard aan steun terug die de bank had ontvangen onder het Troubled Asset Relief Program (TARP) van de Amerikaanse overheid.
De terugbetaling van de staatssteun alleen is volgens Pandit echter niet genoeg. Citigroup is volgens de bestuursvoorzitter vastbesloten om zijn dankbaarheid te tonen aan de Amerikaanse belastingbetaler door een sterk bedrijf te bouwen en bij te dragen aan het economische herstel van Amerika.
Het aandeel Citigroup stijgt maandagmiddag in de voorbeurshandel met 0,7% tot $4,60, na publicatie van de kwartaalcijfers.