Citigroup lijdt nettoverlies 7,6 miljard dollar

Citigroup lijdt nettoverlies 7,6 miljard dollarDe Amerikaanse bank Citigroup Inc. heeft in het vierde kwartaal van 2009 een nettoverlies geleden van $7,6 miljard, of $0,33 per aandeel, als gevolg van de kosten voor de terugbetaling van de overheidssteun…. Citigroup lijdt nettoverlies 7,6 miljard dollarDe Amerikaanse bank Citigroup Inc. heeft in het vierde kwartaal van 2009 een nettoverlies geleden van $7,6 miljard, of $0,33 per aandeel, als gevolg van de kosten voor de terugbetaling van de overheidssteun. In dezelfde periode een jaar geleden werd als gevolg van miljardenafschrijvingen nog een verlies geleden van $17,24 miljard, of $3,40 per aandeel.
Het verlies over het afgelopen kwartaal lag in lijn met de verwachting van analisten, die volgens Thomson Reuters eveneens hadden gerekend op een kwartaalverlies van $0,33 per aandeel.
Exclusief het verlies van $6,2 miljard gerelateerd aan de terugbetaling van de overheidssteun en de beeindiging van de garantie-overeenkomst met de overheid kwam het nettoverlies uit op $1,4 miljard, of $0,06 per aandeel.
De omzet kwam uit op $5,4 miljard, of $15,5 miljard exclusief het verlies van de terugbetaling van de staatssteun en het verlaten van het garantieplan, vergeleken met $20,4 miljard in het derde kwartaal van 2009. Analisten gingen uit van een omzet van $18,43 miljard.
De voorzieningen voor slechte leningen bedroegen in het vierde kwartaal $8,2 miljard, ofwel 36% minder dan een jaar geleden en 10% lager vergeleken met het derde kwartaal van 2009. De nettokredietverliezen namen af tot $7,1 miljard, van $7,9 miljard in het derde kwartaal van 2009.
Citigroup heeft in het vierde kwartaal $20 miljard aan steun terugbetaald die de bank had ontvangen onder het Troubled Asset Relief Program (TARP) van de Amerikaanse overheid. Daarnaast heeft de bank de garantie-overeenkomst met de overheid voor de verzekering van mogelijke toekomstige verliezen op risicovolle activa beëindigd.
Bestuursvoorzitter Vikram Pandit stelt dat Citigroup enorme vooruitgang heeft geboekt in 2009 en dat de bank aan het begin van 2010 sterk gekapitaliseerd is en significant efficiënter opereert.
Het aandeel Citigroup zakt dinsdagmiddag in de voorbeurshandel met zo’n 1,8%, na publicatie van de kwartaalcijfers.