duitse zaak tegen grieks noodplan niet kansrijk

duitse zaak tegen grieks noodplan niet kansrijkDe in Duitsland aangespannen rechtszaak tegen steun aan Griekenland door landen van de eurozone is volgens demissionair minister van Financiën Jan Kees De Jager (PvdA) niet erg kansrijk. De Jager… duitse zaak tegen grieks noodplan niet kansrijkDe in Duitsland aangespannen rechtszaak tegen steun aan Griekenland door landen van de eurozone is volgens demissionair minister van Financiën Jan Kees De Jager (PvdA) niet erg kansrijk. De Jager zegt dit donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer, waarin hij uitleg geeft over het steunpakket dat in de maak is.
Vrijdag gaan de gesprekken over steun aan Griekenland tussen de Europese ministers van financiën verder in Madrid. Nadat contouren van een steunplan zich afgelopen zondag aftekenden, kondigde een aantal hoogleraren deze week aan naar het Constitutioneel Hof in Karlsruhe te stappen om een Duitse bijdrage te laten blokkeren. Ze beroepen zich hierbij op de ‘no-bailout’-clausule van de Europese Unie.
"Maar het is geen bailout", aldus De Jager. De minister benadrukt dat het plan uitgaat van verstrekking van leningen met een looptijd van drie jaar in een noodsituatie ‘tegen strenge condities’. De Jager schat de kans op blokkering door het Duitse Hof daarom gering. "Duitsland heeft een goed verhaal."
De minister wijst erop dat de gemiddelde driemaandsrente voor de Griekse staat over de afgelopen zes maanden 4,3% bedroeg. Een rentevergoeding van 5% is volgens hem dan "fors", zeker in vergelijking met de Nederlandse staat die zelf zo’n 1,5% betaalt. De Grieken zouden met de Europese steun wel aanzienlijk goedkoper uit zijn dan op de kapitaalmarkt. Het door de markt geeiste rendement steeg donderdag weer tot boven de 7%.
Uit het overleg bleek dat een kamermeerderheid nog steeds achter de door de minister gevoerde lijn staat. Het conceptplan behelst maximaal EUR30 miljard aan leningen van de eurolanden. Hiervan zou Nederland tot EUR1,8 miljard voor zijn rekening moeten nemen.
Griekenland moet indien nodig wel eerst bij het Internationaal Monetair (IMF) fonds zou aankloppen, voor een bedrag tot EUR15 miljard. Het land zou dan onder gezamenlijk toezicht van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank komen te staan.
De Jager mag van de Kamer alleen akkoord gaan met de voorstellen onder parlementair voorbehoud. Dat wil zeggen dat het definitieve plan na ondertekening nog door de Kamer moet worden goedgekeurd.