Europese banken leenden veertig miljard aan Dubai

Europese banken leenden veertig miljard aan DubaiEen reeks Europese banken kan verlies lijden op de $40 miljard die zij hebben geleend aan Dubai, nu de grootste onderneming van het Arabische emiraat, Dubai World, zes maanden lang geen schulden wil aflossen… Europese banken leenden veertig miljard aan DubaiEen reeks Europese banken kan verlies lijden op de $40 miljard die zij hebben geleend aan Dubai, nu de grootste onderneming van het Arabische emiraat, Dubai World, zes maanden lang geen schulden wil aflossen of rente betalen aan zijn schuldeisers.
De schulden van Dubai World bedragen zo’n $60 miljard en vormen daarmee de bulk van de totale schuldenlast van de Arabische stadstaat van $80 miljard. Analisten schatten dat ongeveer de helft van de leningen aan Dubai is verstrekt door Europese banken. De meeste banken hebben donderdag gezegd dat het risico dat zij lopen op leningen aan Dubai en Dubai World klein is, of gaven geen commentaar.
Aandelenmarkten wereldwijd reageerden geschrokken op het bericht dat Dubai World wordt geherstructureerd en in ieder geval tot eind mei van volgend jaar geen rente of aflossing wil betalen op zijn leningen.
De aandelenbeurzen in Amsterdam, Parijs en Frankfurt noteren donderdagmiddag ruim 2% lager. Europese banken behoren tot de sterkste dalers, met verliezen van 4% of meer voor ING, Deutsche Bank, HSBC, Credit Suisse en Societe Generale.
Analisten van Credit Suisse becijferen dat Europese banken hun voorzieningen voor slechte leningen in 2010 zouden moeten verhogen met zo’n 5%, of in totaal EUR5 miljard na belastingen, als ze een verlies van 50% zouden moeten nemen op hun leningen aan Dubai.
In juni 2008 kreeg Dubai World zijn meest recente lening van $5,5 miljard van een bankconsortium, waar onder andere HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, ING Groep nv en Calyon, de investeringsbank van Credit Agricole, deel van uitmaakten, evenals Japanse en Arabische banken.
Calyon zegt dat het een "klein risico" loopt met leningen aan Dubai World, en dat het geen reden ziet om zich zorgen te maken over de herstructurering. ING bevestigt een deel van de lening te hebben verstrekt aan Dubai World, maar benadrukt dat het een van de kleinere partijen in het consortium was. De bank en verzekeraar ziet geen aanleiding om zijn verwachting voor de kredietverliezen in de komende kwartalen aan te passen. Het Zwitserse Credit Suisse noemt zijn risico op Dubai World "niet substantieel". Andere banken gaven geen commentaar, of waren niet direct bereikbaar.
Uit een analyse van cijfers van Dealogic blijkt dat ook Barclays, Citigroup en Deutsche Bank obligatieleningen en financieringen voor Dubai hebben verzorgd. Van de Britse banken zou Standard Chartered relatief het meeste risico lopen in de Verenigde Arabische Emiraten, met 7% van zijn leningenboek. HSBC heeft er ongeveer 2% van zijn leningen uitstaan, en Barclays, RBS en Lloyds ieder minder dan 1%.
Standard Chartered heeft in de eerste helft van dit jaar al een voorziening voor slechte leningen in het Midden-Oosten genomen van $460 miljoen, tegen $80 miljoen een jaar eerder. HSBC nam een voorziening in het eerste halfjaar van $391 miljoen.
Het is nog niet duidelijk wat de uitkomst zal zijn van de herstructurering van Dubai World, maar financiële reorganisaties betekenen meestal dat schuldeisers concessies moeten doen aan de overeengekomen aflossingstermijn, een lagere rente moeten accepteren of hun schuld moeten inruilen voor aandelen.
De prijs voor een verzekering tegen wanbetaling voor $10 miljoen aan soevereine obligaties van Dubai is donderdag gestegen tot $570.000, tegen $440,00 bij het sluiten van de markt in New York woensdagavond, volgens cijfers van CMA.