Europese beurzen beginnen hoger

Europese beurzen beginnen hogerAMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa zijn maandag met winst geopend. Duidelijkheid aan de kant van de eurolanden over het steunplan aan Griekenland zette de beurzen licht in de plus. Na ruim een half… Europese beurzen beginnen hogerAMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa zijn maandag met winst geopend. Duidelijkheid aan de kant van de eurolanden over het steunplan aan Griekenland zette de beurzen licht in de plus. Na ruim een half uur handelen, stond de AEX-index in Amsterdam 0,3 procent hoger op 357,08 punten. De MidKap-index voor het middensegment begon 0,2 procent hoger op 579,03 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 0,4 procent hoger van start.
Het aandeel van detailhandelsonderneming Macintosh steeg 5,6 procent op de lokale markt nadat SNS Securities het koopadvies voor het bedrijf verhoogde van ‘hold’ naar ‘buy’. SNS verklaarde dat Macintosh in een nieuwe fase van de mode-industrie terechtkomt en dat SNS vertrouwen in het bedrijf heeft.
ING
In de AEX was ING de grootste stijger. Het aandeel steeg 1,3 procent. De Zwitserse branchegenoot UBS verwacht minstens 1,73 miljard euro aan winst voor belastingen te behalen in het eerste kwartaal. Verder zei de bankreus dat de uitstroom van spaargeld is afgezwakt. Op alle Europese beurzen lieten bankaandelen een stijging zien.
Een andere stijger in de AEX was TNT. Maandag keert het bedrijf dividend uit. Toch stond het aandeel 1 procent hoger.
Drie dalers
Er waren drie dalers in de AEX. Reed Elsevier verloor 1,2 procent, Wolters Kluwer 1 procent en Randstad 0,5 procent.
Tankopslagbedrijf Vopak neemt een nieuwe olieterminal in de Indonesische hoofdstad Jakarta in gebruik met een totale opslagcapaciteit van 250.800 kubieke meter, maar met uitbreidingsmogelijkheden naar 450.000 kubieke meter. Het aandeel noteerde 0,3 procent hoger.
De euro maakte een sprong na het nieuws over het steunplan aan Griekenland. De eurolanden zijn bereid eventueel 30 miljard euro aan Griekenland te lenen. De euro stond maandagochtend op 1,3635 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was de euro nog 1,3500 dollar waard.