Europese beurzen verliezen openingswinsten

Europese beurzen verliezen openingswinstenAMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa verloren in de loop van de maandagochtend hun openingswinsten. Eerder op de dag lieten de beurzen nog plussen zien dankzij de aankondiging van de eurolanden dat ze… Europese beurzen verliezen openingswinstenAMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa verloren in de loop van de maandagochtend hun openingswinsten. Eerder op de dag lieten de beurzen nog plussen zien dankzij de aankondiging van de eurolanden dat ze eventueel 30 miljard euro kunnen uitlenen aan Griekenland. Aan het begin van de middag stond de Amsterdamse AEX-hoofdgraadmeter 0,2 procent lager op 355,42 punten. De MidKap-index voor het middensegment verloor 0,3 procent tot 575,93 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,2 procent.
Volgens Sijmen Plomp, beleggingsadviseur bij VPV Bankiers, zoeken beleggers naar bevestiging voor de weg omhoog. ,,Na het nieuws doet iedereen even enthousiast, maar de situatie is niet goed.”
Overheidsfinanciën
,,Andere Europese landen moeten ook nog hun overheidsfinanciën op orde krijgen”, verklaarde Plomp. ,,Toch is de beurs verder omhoog gelopen. Dan komt er een moment waarop we verdere bevestiging zoeken dat het goed gaat.” De komende kwartaalcijfers zouden die bevestiging moeten geven volgens de beleggingsadviseur.
In heel Europa stegen de bankenaandelen na meer helderheid over eventuele steun van de eurolanden aan Griekenland. ING was een van de stijgers op het Damrak en won 0,7 procent. In de rest van Europa gingen onder meer het Britse Barclays (1 procent), Deutsche Bank (0,8 procent) en het Franse BNP Paribas (1,2 procent) vooruit.
Wolters Kluwer
Wolters Kluwer was de grootste daler in de AEX. Het aandeel verloor 1,3 procent nadat de Amerikaanse bank Morgan Stanley het koopadvies van de uitgever verlaagde. Volgens Morgan Stanley profiteert Wolters Kluwer pas laat van een herstel.
Bij de lokale fondsen vielen stamcelbank Cryo-Save en detailhandelsonderneming Macintosh op. De topman van Cryo-Save, Marc Waeterschoot, heeft 17.296 aandelen van Cryo-Save gekocht. Hierop steeg de koers 1,2 procent. Het aandeel van Macintosh haalde voordeel uit een verhoging van het beleggingsadvies door SNS Securities naar ‘buy’. Het aandeel steeg 5,6 procent.
De euro maakte een sprong na het nieuws over het steunplan aan Griekenland. De euro stond op 1,3600 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag was de euro nog 1,3500 dollar waard.