GFT afval moet veranderen (Tom Lassing)

In de meeste Nederlandse gemeenten haalt men Groente, Fruit en Tuinafval (GFT) op in de groene container. Deze container is in de winter en zomer veel te groot, maar is in de lente minstens één keer veel te klein en in de herfst enkele weken te klein.
Waarom… Tuinafval.
Dat terwijl G en F bijna altijd slechts een emmer per week betreffen.
En zelfs dat is soms veel, als je zelf een compostbak hebt.
Kortom, het lijkt verstandig te zijn om niet langer GFT op te halen, maar GF en T van elkaar te scheiden.
De voordelen van eigen compostering moeten ook beter bij consumenten bekend worden.

compostbak

Het is zeker interessant als bewoners bekend is hoe duur het afvoeren van afval is. Zeker als je dan zelf invloed kan hebben op je eigen kosten kan het leiden tot veel beter afvalbeheer. Helaas geldt echter ook dat als bewoners weten hoeveel afval kost, er altijd een paar mensen zijn die denken dat ze dan goedkoper uit zijn door afval elders te dumpen. Ze rijden kilometers naar een volgend dorp om daar afval in klaarstaande kliko’s te gooien, of erger nog, ze rijden naar het buitengebied of een park en dumpen hun afval daar. En dat alles om een paar euro te besparen.
G en F in een apart emmertje en dat twee keer per week ophalen is duurder, maar de besparing is er bij T afval.
Ik hoop dat steeds meer consumenten gaan inzien dat een eigen compostbak de beste oplossing is. Het scheelde mij 50% gewicht van het aangeboden afval. Ik heb nu zelf maar liefst 6 compostbakken staan. Er gaat nu vrijwel niets meer de tuin uit. Ik heb dan ook wel een perceel van 4000 vierkante meter, dus dan redt je zoiets niet met een enkele compostbak.

www.tuinenstart.nl (Gratis E-boekje op te vragen over composteren)