Overslag Rotterdamse haven stijgt veertien procent

Overslag Rotterdamse haven stijgt veertien procentDe overslag in de Rotterdamse haven is sterk toegenomen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd 107 miljoen ton goederen behandeld, 14% meer dan in dezelfde periode in 2009, zo heeft het havenbedrijf… Overslag Rotterdamse haven stijgt veertien procentDe overslag in de Rotterdamse haven is sterk toegenomen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd 107 miljoen ton goederen behandeld, 14% meer dan in dezelfde periode in 2009, zo heeft het havenbedrijf donderdag bekendgemaakt in een persbericht.
President-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam: "Het herstel ten opzichte van 2009 is heel fors, maar ik vergelijk liever met 2008. Dat was een topjaar en daar komen we tot nu toe dichtbij. Omdat de consumenten nog terughoudend blijven en de overheden sterk gaan bezuinigen, hou ik een slag om de arm".
Volgens Smits zal de groei wel afvlakken. "De vraag wordt of de haven dit jaar in een keer de terugval van vorig jaar, -8%, goed kan maken. Dat zou een geweldige prestatie zijn". De meeste goederensoorten toonden een plus in het eerste kwartaal: ijzererts en schroot steeg 77%, overig droog massagoed 32%, minerale olieproducten 30%, containers 21% overig nat massagoed 7% en roll on/roll off 8%.
De overslag van agribulk daalde evenwel met 32% terwijl de overslag kolen met 17% terugliep. Die van overig stukgoed en ruwe olie bleef vrijwel constant.