Parlement IJsland vergadert vrijdag over Icesavewet

Parlement IJsland vergadert vrijdag over IcesavewetHet parlement van IJsland zal zijn winterreces afbreken om vrijdag te vergaderen over een referendum op 20 februari over de Icesavewetgeving die door president Grimsson werd geblokkeerd. Het parlement… Parlement IJsland vergadert vrijdag over IcesavewetHet parlement van IJsland zal zijn winterreces afbreken om vrijdag te vergaderen over een referendum op 20 februari over de Icesavewetgeving die door president Grimsson werd geblokkeerd. Het parlement zou volgens de planning pas op 26 januari weer bij elkaar komen.
Dinsdag weigerde president Olafur Ragnar Grimsson om de Icesavewetgeving te tekenen en verwees hij het voorstel door naar een referendum vanwege de publieke weerstand.
De op 31 december met een krappe meerderheid door het IJslandse parlement aangenomen wet bepaalt dat de IJslandse overheid EUR3,8 miljard moet terugbetalen aan de Britse en Nederlandse overheid ter compensatie van de meer dan 320.000 spaarders die hun geld verloren door het omvallen van de IJslandse bank.
Veel IJslanders die zwaar getroffen zijn door de financiële ineenstorting van hun land in oktober 2008, verzetten zich tegen de wet. Zo’n 60.000 mensen – een kwart van het electoraat – hebben een petitie getekend waarin geprotesteerd wordt tegen de wet en waarin wordt opgeroepen tot een referendum.
Het veto van president Grimsson heeft een kredietbeoordelaar al gebracht tot een verlaging van de kredietwaardigheid voor IJsland. Een andere kredietbeoordelaar waarschuwde voor het mogelijk volgen van die stap.