Rabobank boekt minder nettowinst in 2009

Rabobank boekt minder nettowinst in 2009Rabobank heeft in 2009 naar verwachting winst geboekt, maar minder dan in het voorgaande jaar, zegt bestuursvoorzitter Piet Moerland dinsdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.
De kapitaalpositie is… Rabobank boekt minder nettowinst in 2009Rabobank heeft in 2009 naar verwachting winst geboekt, maar minder dan in het voorgaande jaar, zegt bestuursvoorzitter Piet Moerland dinsdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.
De kapitaalpositie is in 2009 naar verwachting uitgekomen op het gewenste niveau van een tier 1-ratio van 12,5%. Om deze solide financiële positie te behouden, zal de bank in 2010 de hoogste prioriteit geven aan marges en kostenbeheer. Daarbij zal "de arbeidsinzet scherper worden afgestemd op het verwachte activiteitenniveau".
Door de economische crisis nam de activiteit van Rabobank-klanten het afgelopen jaar af, wat leidde tot een afvlakking van de groei van de kredietportefeuille en aanhoudend hoge voorzieningen voor slechte leningen.
In de felle strijd om de spaarder leverde de Rabobank beperkt marktaandeel in, terwijl de spaarmarge daalde. Omdat de Nederlandse consument meer ging sparen, steeg de hoeveelheid toevertrouwd spaargeld bij de lokale Rabobanken wel. De groei van de kredietportefeuille vlakte af op groepsniveau, vooral in de tweede helft van 2009, stelt de bestuursvoorzitter.
Het belangrijkste voor het nieuwe jaar is volgens Moerland echter dat financiële instellingen het vertrouwen in de sector moeten herstellen. Dit kunnen zij doen door klanten goede en transparante producten, deskundige en betrokken advisering en een juiste behandeling van klachten te bieden.
Banken en verzekeraars hebben een imagoprobleem, stelt Moerland. Herstel van vertrouwen zal alleen duurzaam zijn als financiële instellingen opnieuw verbinding zoeken met de samenleving en politiek, onder andere door het bonusvraagstuk aan te pakken en uit te dragen dat zij een maatschappelijke functie vervullen.