Wall Street sluit lager

Wall Street sluit lagerWall Street is vrijdag lager gesloten, waarbij vanwege Thanksgiving Day een dag eerder vrijdag sprake was van een verkorte handelsdag. Hoewel de Amerikaanse beurzen vanwege de nationale feestdag donderdag… Wall Street sluit lagerWall Street is vrijdag lager gesloten, waarbij vanwege Thanksgiving Day een dag eerder vrijdag sprake was van een verkorte handelsdag. Hoewel de Amerikaanse beurzen vanwege de nationale feestdag donderdag het nieuws rond Dubai vrijdag te verwerken kreeg was echter na een initiële daling in de loop van de dag reeds sprake van een herstel.
De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 1,5% lager op 10.309,92 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 1,7% tot 1.091,41 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 1,7% afstond tot 2.138,44 punten.
Woensdag werd bekend dat Dubai World, het grootste staatsbedrijf van de stadstaat Dubai, zes maanden uitstel van betaling heeft aangevraagd voor een schuld van $60 miljard. Aziatische en Europese markten daalden donderdag sterk.
De daling werd vrijdag doorgezet. De Chinese Hang Seng Index sloot 4,8% lager en de Nikkei-225 verloor 3,2%, dalingspercentages die niet meer zijn voorgekomen sinds afgelopen maart.
De markten worstelden met de vraag in welke mate banken zijn blootgesteld aan de problemen in Dubai. Na een sterke daling na de opening van Wall Street herstelde de Amerikaanse markten zich echter in de loop van de verkorte handelsdag.
Met name de energie- en metaalsector, Exxon Mobil (-2,1%), Chevron (-1,7%), AK Steel (-1,4%) en Freeport-McMoRan Copper & Gold (-3,0%) hadden het vrijdag vanwege het nieuws uit Dubai zwaar te verduren. De Verenigde Arabische Emiraten zijn de op zeven na grootste olieproducent ter wereld. Naar verluidt bezitten de Emiraten ook een aanzienlijk officiele goudreserve.
Daarnaast is de aandacht van de beleggers vrijdag gericht op de retailsector in de Verenigde Staten. Black Friday, de dag na Thanksgiving Day, is traditioneel de dag waarop de Amerikaanse consument massaal aan zijn kerstinkopen begint. De grote vraag voor de beleggers is of de consument inmiddels weer bereid is geld uit te geven.
Qua bedrijfsnieuws werd bekend dat verzekeraar American International Group Inc. (AIG) alle geschillen gaat schikken met voormalig bestuursvoorzitter Maurice Greenberg, voormalig CFO Howard Smith en twee bedrijven die Greenberg beheert.
De schikking houdt in dat de partijen zijn overeengekomen om alle claims tegen elkaar te laten vallen en ook dat AIG verplicht kan worden om tot $150 miljoen te betalen voor de juridische kosten die Greenberg en Smith hebben gemaakt.
Daarnaast kon ook Frontline Ltd. vrijdag rekenen op de aandacht van de beleggers. Het bedrijf boekte een verlies in het derde kwartaal vanwege een zwakke vraag voor olietankers en lage prijzen op de spotmarkten.
De macro-economische agenda bevat vrijdag voor de VS nabeurs alleen de geldhoeveelheid van de Amerikanen tot en met 16 november 2009.
De macro-economisch agenda van maandag bevat in de Verenigde Staten de Chicago inkoopmanagersindex van november om 15.45 uur.