Een onmogelijke situatie (Jack Hoogland)

Ik kom nog even terug op dit artikel van afgelopen donderdag. Want waar het feitelijk allemaal om draait, is wat we op het plaatje hieronder zien. Daarin zien we voor de VS, de Eurozone en Japan de totale schulden (als % BBP) in 2000, 2008 en 2015.

Na de kredietcrisis en de eurocrisis, veroorzaakt door teveel schulden, hadden de schulden moeten worden afgebouwd tot het enigszins normale niveau van 2000. In plaats daarvan is de schuldenberg in de VS, in Europa en in Japan sinds 2008 alleen maar groter geworden. Véél groter.
Wat je op dit plaatje niet ziet, is dat ook China sinds 2008 een enorme schuldenberg heeft opgebouwd. Wat je op dit plaatje ook niet ziet is de belabberde, ronduit gevaarlijke financiële situatie waarin Europese banken (vooral Italiaanse en Duitse) zich bevinden. Na alles wat centrale banken de afgelopen acht jaar hebben uitgevreten, is het enige resultaat dat de schuldenberg dus alleen maar fors is toegenomen. Terwijl er al jarenlang niet of nauwelijks inflatie is.
De enige manier om die schuldenberg te laten slinken is door landen en/of banken failliet te laten gaan, de boel dus te laten instorten. Of door inflatie te creëren. De enige politiek aanvaardbare oplossing is uiteraard inflatie creëren.
Centrale banken hebben nu nog twee mogelijkheden. De rente verder verlagen naar -1%, -2%, -3%. Of Helicopter Money.
Klik hier om verder te lezen