217,000,000,000,000 Aan schulden (Lodewijk Hof)

Wanneer stort het in en worden we miljonair?

Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Een bekend gezegde. Politici doen niets anders dan geld lenen. De vraag die wij ons moeten stellen is: van wie leent men dat geld en wat wilt men daarvoor in retour? Voor het rendement hoef je het niet te doen. Immers kennen Nederlandse staatsobligaties een negatief rendement. Pensioenfondsen geven dus als grootste investeerder uw pensioengeld weg in de wetenschap dat ze het niet terug krijgen.

Inmiddels hebben we een record hoogte aan schulden, zegt Institute of International Finance en ik vraag me wat simpele dingen af: hoe gaan 7 miljard mensen die afbetalen, wie heeft het geld uitgeleend en welke schimmige dealtjes zijn er aan de achterkant gemaakt?

Mijn vragen zijn niet erg comfortabel. Immers: het is een hoop geld. Oké, met inflatie en dus geld ontwaarding kan een stukje afgelost worden. Zo heeft de Amerikaanse dollar haar 98% van haar waarde verloren sinds de FED opgericht is. Zo kan je makkelijk je schulden aflossen. Helaas is je munt niet veel meer waard.

Het grootste probleem zijn de politici die het geld lenen. Laat ik het in een perspectief plaatsen. Zou u 1 miljoen lenen dat u niet hoeft terug te betalen? Dat doen uw kinderen en kleinkinderen wel. Krijgt u geen kleinkinderen dan moeten uw kinderen gewoon wat meer betalen.

Dit kan zo, uiteraard, niet doorgaan. Dit gaat een keer fout. We hoeven maar terug te denken aan de beurscrisis van 2007-2008 en toen kon u interessante investeringen kopen, voor weinig. Zoals wij ervan houden. Veel voor weinig. Maar dan moet u wel een veilige basis voor uw geld hebben, ergens waar uw geld wegzetten vrij van inflatie of politici die uw (klein)kinderen met nieuwe schulden opzadelen. Dit staat in het Goud rapport beschreven. Met coupon beursgoud krijgt u ook nog eens 25% korting. Dan staat u in de startblokken om goedkope investeringen op te kopen als de volgende crash plaatsvindt. Of zadelt u uw (klein)kinderen met extra schulden op?