3 Redenen waarom de goud bull market nog niet over is

Hoewel het leuk was om te zien dat goud na de sell-off die al enkele weken geleden begon even wat terug opveerde, doet de korte termijn prijs er hoe dan ook niet niet echt toe. Wij willen goud bezitten als bescherming op lange termijn tegen verdere muntontwaarding.

Casey Research ziet 3 onmiddellijke redenen waarom de bull markt in goud nog niet over is.

Reden 1: Verzet tegen bezuinigingen.
De Europese werkloosheid blijft stijgen en zet nieuwe records: 12,2%. In sommige zuidelijke landen zit men al aan 40% en een jeugdwerkloosheid van boven de 50%. Een verdere sterke vermindering van de overheidsuitgaven lijkt hierdoor sterk onwaarschijnlijk. Er gaan meer en meer stemmen op om de budgettaire teugels te vieren om het herstel te steunen. In de US gaat de baby boom generatie zo langzamerhand met pensioen. Zij hebben hun pensioen grotendeels zelf opgebouwd in aandelen en vastgoed. Net de twee sectoren die de laatste jaren sterk waarde verloren hebben.

De Federal Reserve geeft maandelijks 85 miljard dollar uit om de beurs en vastgoedmarkt te stimuleren. Het ziet er niet naar uit dat ze hiermee kunnen stoppen. Ook in Japan is de Yen al met 20% gedaald dankzij een nooit geziene geldcreatie door de overheid. Geldcreatie lijdt tot geldontwaarding, koop dus met een gerust hart goud.

Reden 2: Dalende goudproductie
De mijnindustrie wordt gehaat momenteel. Er is veel verzet van milieuverenigingen, vakbonden en bewoners tegen grote mijnbouwprojecten (met goede reden soms). Hierdoor zijn miljarden euro’s aan investeringen niet doorgegaan. Er wordt nog steeds goud gevonden, maar op moeilijker toegankelijke plaatsen en de kosten om het boven te halen blijven stijgen. Aan de huidige goudprijs wordt niet meer genoeg toekomstige productie gestart (nieuwe mijnen) om de huidige productie te vervangen.

Reden 3: Stijgende vraag
Met de daling van de goudprijs tot onder de 1250 dollar zien we ook dat de vraag naar fysiek goud nieuwe records bereikt. Niet alleen in India en China, maar ook centrale banken en institutionele investeerders zijn momenteel kopers. De ETF GLD heeft bij de dalende goudprijs miljoenen ounces goud opgevraagd zien worden voor fysieke levering. Men verkiest meer en meer fysiek goud boven goud op papier.

Wie dat kan, doet er niet slecht aan om bijvoorbeeld maandelijks wat (écht) goud te kopen.

Daarnaast kun je met behulp van opties op goud gerelateerde aandelen, indices en trackers extra maandelijks inkomen genereren met behulp van de US Commodity Portfolio. Deze zit standaard inbegrepen in het abonnement bij US Option Trader.