Aandeelhouder ING het haasje

Tot voor kort wist ING zich goeddeels te onttrekken aan het geruchtencircuit van emissies.
Steun van de overheid en overige voor aandeelhouders nare zaken was tot voor vrijdag niet nodig. De… Tot voor kort wist ING zich goeddeels te onttrekken aan het geruchtencircuit van emissies.
Steun van de overheid en overige voor aandeelhouders nare zaken was tot voor vrijdag niet nodig. De koers van het aandeel stond al wel geruime tijd onder druk, in lijn met kwakkelende branchegenoten.
Vlam in de pan
Gisteren sloeg bij ING echter de vlam in de pan: het aandeel kwam enorm onder druk te liggen en verloor initieel zomaar 25%, een ongekende koersval. Dat noopte het bestuur ertoe voortijdig met een deel van de derdekwartaalresultaten naar buiten te komen in een poging het vertrouwen deels te herstellen. Dat leek aanvankelijk te lukken: direct na het persbericht (om 17:00 uur) trad er koersherstel op, om vervolgens echter wederom onderuit te gaan. ING sloot uiteindelijk onder een extreem hoog handelsvolume maar liefst 27% lager.
Beurswaarde gedecimeerd
De beurswaarde van ING is hiermee inmiddels gekelderd tot ruim € 15 miljard, een koersniveau dat voor het laatst kon worden waargenomen in de jaren negentig. Terug bij af tot in het extreme. Ter vergelijking: het eigen vermogen volgens het persbericht gisteren bedroeg nog €23,9 miljard per ultimo september. Dat lijkt veel geld, maar gezien de miljardenafboekingen die ING vrijdag bekendmaakte (zie verder onder) kan dat in extreme tijden als sneeuw voor de zon verdwijnen en in de kern gezonde bedrijven toch in de problemen brengen.
Highlights persbericht
* ING boekt verlies in derde kwartaal van € 500 miljoen
* Tier-1 ratio op 8,5% (ING Bank), core tier-1 op 6,5%
* Afschrijvingen op Alt-A, CDO’s en subprime € 1,5 miljard
* Impairmentlasten € 1,6 miljard (onder andere op aandelen, vastgoed)
* AFR/EC op 113% (voor AA rating minimaal 100% nodig)
* Schuld/eigen vermogen ratio op 15%
En nu?
Het persbericht dat gisteren werd uitgegeven om 17:00 uur heeft niet het gewenste effect gehad, namelijk herstel van minstens een deel van het vertrouwen. De koers van ING kreeg in de slotveiling nog een enorme trap na. In de VS sloot ING overigens ten opzichte van de slotkoers in Amsterdam 9,7% hoger. Mogelijk dat marktpartijen bij een nadere bestudering van de cijfers de resultaten toch iets gunstiger beoordeelden. Er kunnen echter ook andere, markttechnische oorzaken aan dat gedeeltelijke herstel ten grondslag liggen.
Kapitaalsversterking
ING heeft nieuw kapitaal nodig, al was het maar omdat de concurrentie massaal de ratio’s verder heeft versterkt en ING daardoor is achtergebleven. Wat tot voor kort als een teken van kracht gold, geen emissie, werkt nu juist in het nadeel van de bankverzekeraar. Koos Timmermans, lid van de RvB van ING liet in een interview met RTL-Z weten dat de tijden zijn veranderd en dat tot voor kort als solide ratio’s bekend staande cijfers tegenwoordig als te mager worden beoordeeld.
Veel keus heeft ING dan ook niet: de bankverzekeraar zal, gezien de lage beurskoers, aan moeten kloppen bij de Nederlandse staat. Er is een noodpotje van € 20 miljard beschikbaar. Wil ING richting de tier-1 ratio’s van de concurrentie gaan, dan is er geschat tussen de € 10 en € 12 miljard nodig.
Hoe reageert het buitenland?
ING heeft met zijn internetbank, ING Direct, naar verluidt circa € 200 miljard onder beheer. Noeste spaarders in onder andere Duitsland, De VS en Engeland. De vraag is hoe die spaarders reageren op de negatieve publiciteit rond ING. Timmermans heeft in Het Financieele Dagblad laten weten dat het een bankrun aankan: er zou direct € 20 miljard klaarliggen. Veel geld, maar slechts 10% van de totaal uitstaande gelden.
In de meest ongunstige situatie zal ING door vertrekkende spaarders een veelvoud op tafel moeten leggen en dus zullen de in leningen uitgezette spaargelden noodgedwongen en ongetwijfeld met een fors boekverlies van de hand moeten worden gedaan. De cijfers zoals nu vrijdag zijn vrijgegeven zijn in dat verband dus niet alleszeggend. De zegeningen van internet met het fraaie ING Direct spaarconcept kunnen zich dus ook tegen het concern keren, zie bijvoorbeeld het nieuws op Bloomberg. De bankverzekeraar staat negatief in de publiciteit, vertrouwen van spaarders is cruciaal en ongetwijfeld zal een deel van de spaarders het zekere voor het onzekere nemen. Hoe groot die impact maandag en de dagen erna zal zijn, is afwachten. Timmermans liet Het Financieele Dagblad weten dat de overboekingen tot op heden ‘nog niet heel materieel waren.’
Slikken voor aandeelhouders
ING zal zijn kapitaal snel moeten versterken, daar ontkomt het concern niet aan. Gezien de lage beurskoers lijkt een rondje geld ophalen op de kapitaalmarkt, als dit überhaupt al zou lukken, geen serieuze optie. Dat betekent dat het bestuur van ING, dit weekend nog, aan zal kloppen bij Wouter Bos. De voorwaarden waaronder de Nederlandse staat geld wil steken (uit het noodpotje van € 20 miljard) zijn niet bekend. Eén ding is echter zeker: voor bestaande aandeelhouders ING wordt dat sowieso een pijnlijke exercitie. Verwatering en een waarschijnlijk passeren danwel sterk verlagen van het dividend over 2008 en 2009, Fondsnieuws, een nieuw initiatief van Het Financieele Dagblad, wijst er fijntjes al op dat ook een heel scala aan beleggingsfondsen ING in de portefeuille houdt.
Meer duidelijkheid over de kapitaalversterking van ING en onder welke voorwaarden dit zal gebeuren wordt nog dit weekend verwacht. Het persbericht van vrijdag is in dat verband slechts een voorbode tot meer. Om het vertrouwen in de bankverzekeraar te herstellen is veel meer nodig. Wordt vervolgd.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen positie in ING op het moment van publiceren.