AEX: bearmarketrally

Na koersdaling op koersdaling krijgen de financiële markten dan eindelijk enige lucht.
Het koersherstel is relatief fors met een plus van een kleine 3%, maar valt in het niet bij de veel…

Na koersdaling op koersdaling krijgen de financiële markten dan eindelijk enige lucht.
Het koersherstel is relatief fors met een plus van een kleine 3%, maar valt in het niet bij de veel steviger dalingen van de afgelopen tijd. De kou lijkt dan voor het moment even uit de lucht, maar als belegger kun je maar beter op je qui vive zijn en niet in deze bearmarket trap stappen. Dat kan pijnlijke gevolgen hebben. Natuurlijk zijn de waarderingen van aandelen fors afgekomen de afgelopen tijd, maar dat zal voor 2009 en 2010 ook voor de bedrijfswinsten gaan gelden. Oftewel: focus als belegger niet teveel op behaalde winsten over 2007 en verwachte winsten over 2008, maar kijk vooral naar 2009 en verder. Dat doet de markt immers ook. De harde dalingen van de afgelopen tijd maken duidelijk dat er zeer zwaar economisch weer op komst is.
Huizenprijzen dalen ook in Nederland
Uit de jongste cijfers van de NVM blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in Nederland voor het eerst in achttien jaar is gedaald. De daling op zich val mee: min 0,3% ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar. Over de eerste negen maanden resteert nog altijd en plus van 1,6%.

 

Geen reden tot paniek aldus de voorzitter van de NVM. Nu is paniek natuurlijk nooit goed, maar huizeneigenaren dienen wel op te letten. De marginale prijsdaling geldt allereerst als een trendbreuk. Daar komt bij dat de vraag gewettigd lijkt in hoeverre die 0,3% een reëel beeld geeft. Het aantal verkochte woningen over het derde kwartaal is namelijk met 13% gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal.
Natuurlijk spelen seizoensinvloeden daarbij een rol: de beste tijd voor de huizenmarkt ligt toch in het voorjaar en in mindere mate de zomer. Echter, dat seizoenseffect lijkt niet de gehele daling van 13% te verklaren. Voortbordurend op die gedachte lijken huizenverkopers zich nog niet te hebben aangepast aan de realiteit van vandaag. Oftewel: verkopers lijken vast te houden aan hun (te hoge) vraagprijs. Dat staat een ieder uiteraard vrij, maar het wordt wel vervelend als de hypotheeklasten, er vanuit gaande dat de verkopers ook een nieuw huis hebben gekocht, ineens op twee huizen rusten. Een dure grap.
Tel daarbij dat potentiële huizenkopers in toenemende mate zich terughoudend zullen opstellen onder invloed van slecht economisch nieuws en de kans lijkt groot dat de huizenprijzen in Nederland voor langere tijd onder druk zullen staan. Nice to know: gisteren sprak ik iemand uit het vastgoedwereldje en die wist te vertellen dat de prijzen van panden binnen de Amsterdamse grachtengordel in een paar weken tijd met 15% waren gedaald.
Technische analyse als laatste strohalm
In deze tijden van grote angst en onzekerheid, waarin banken van naam na vaak meer dan honderd jaar historie in het niets verdwijnen, lijken beleggers in toenemende mate hun houvast te zoeken bij de technische analyse. TA als laatste strohalm in deze barre tijden. Dat is niet vreemd in een wereld waarin fundamentals (even) geen rol van betekenis spelen. Uiteindelijk zal de wal het schip wel keren, maar voorlopig lijkt alleen door deze keuze voor de TA als laatste houvast er een soort self-fulfilling prophecy te ontstaan. Gelukkig heeft Inveztor met Edward Loef een ijzersterke technisch analist in huis.
En nu?
De financiële markten waren extreem oversold en krijgen nu eindelijk enige herstelruimte. Al te degelijk oogt het een en ander overigens niet. De gecoördineerde renteverlaging van een aantal centrale banken verschaft zeker enige lucht, maar bedacht zij daarbij dat dit ook tijd nodig heeft om door te werken.
Voor nu lijkt het beste het spreekwoord van toepassing ‘dont be a hero, you might end up as a zero’ van toepassing. Oftewel: hoe aantrekkelijk de waarderingen ook ogen, stap niet als een dolle stier vol in de markt. Cherry picking van solide gefinancierde, te zwaar afgestrafte bedrijven is, zeker voor wie een paar jaar geduld heeft, echt geen slecht idee. De kans dat die aankopen op of rond de bodem worden gepleegd, moet echter klein worden geacht.
Voor wie naarstig op zoek is naar die bedrijven die de huidige financiële storm zeker zullen overleven dankzij een solide balans en hoge kasstroom: uiteraard allereerst RDS en Unilever en ook Ahold, DSM en Philips zullen niet snel in de financiële problemen komen. Wie ook wel eens handelt in de VS lijkt een extreem laag risico te lopen bij Microsoft. De it-boer bulkt van de cash, heeft afgezien van een (gedeeltelijke) aankoop van Yahoo en kondigde een aandeleninkoopprogramma aan van een ongekende $ 40 miljard. Bedenk echter wel dat de winstvooruitzichten ook voor de nu genoemde bedrijven de komende jaren weinig inspiratievol zullen zijn. Flink wat cash achter de hand lijkt vooralsnog de betere keuze: wel even uitkijken waar u uw zuurverdiende spaargelden parkeert.
Martin Crum

Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.