AEX bezig met topvorming

We kregen in de afgelopen dagen iets te zien wat op de te verwachten correctie leek, maar woensdag bleek duidelijk dat dit nog niet dé correctie was waar ik naar uit zit te kijken. Het proces van topvorming… We kregen in de afgelopen dagen iets te zien wat op de te verwachten correctie leek, maar woensdag bleek duidelijk dat dit nog niet dé correctie was waar ik naar uit zit te kijken. Het proces van topvorming is nog altijd actueel.

De zeer belangrijke 476-puntengrens werd dinsdag net niet doorbroken met een laagste stand van 476,35 punten. De rest van de technische omgeving leek sterk op een daling te wijzen: de index brak immers neerwaarts uit een oplopend wigpatroon en dat is een klassiek verkoopsignaal. Woensdag werd dit echter bliksemsnel weer teniet gedaan door de kopers en zo dienen de beren nog altijd in de wachtkamer te blijven. Wat kunnen we vanaf hier verwachten?

Voorkeursscenario:
In mijn beleving is de AEX momenteel nog altijd bezig met topvorming en dient de gehele beweging vanaf 414 punten voor een gedeelte (?) gecorrigeerd te worden. We kijken ook deze week naar een heel moeizaam koersverloop waarbij ik nog altijd van mening ben dat het stijgingspotentieel niet al te groot meer is. Geen markt om eens uitgebreid posities bij in te nemen…

Conclusie week 20:
De AEX kende een prachtige stijging in de afgelopen weken en gisteren kregen we zelfs opnieuw een hogere top voorgeschoteld, maar het mooiste lijkt mij op dit moment achter de rug. We zien nu een flinke strijd om boven 476 punten te blijven, maar de diverse aandelen zijn inmiddels ook gevoeliger voor winstnemingen. De technische situatie bij Arcelor Mittal is nog extremer dan bij de AEX. Dit fonds geeft het begrip “overbought” een nieuwe dimensie. Deze aanjager van de AEX is dringend aan een correctie toe! Samenvattend: een correctie is waarschijnlijk niet al te ver meer weg. Onder 476 punten lijkt een fantastisch short-moment voor een rit richting 450 punten. Tot die tijd houden de beren hun kruit droog.

Leon van Dam
Optiespecialist
Voor de bijbehorende grafiek verwijzen wij u naar het weekblad.