AEX: even geduld

Dat de economie de afgelopen tijd is verslechterd zal weinigen zijn ontgaan. De beurs heeft al flink veel ellende heeft ingeprijsd, maar nog niet alles.
Eerder deze week vielen de resultaten van… Dat de economie de afgelopen tijd is verslechterd zal weinigen zijn ontgaan. De beurs heeft al flink veel ellende heeft ingeprijsd, maar nog niet alles.
Eerder deze week vielen de resultaten van Philips toch wat tegen, vanochtend doet chipmachinebouwer ASML het nog eens dunnetjes over. Het zijn niet eens zozeer de derdekwartaalresultaten die tegenvallen, maar de sombere vooruitzichten.
Intel valt mee
Gisteravond kwam ’s werelds grootste chipproducent, Intel, met derdekwartaalcijfers. In principe meevallend: een recordomzet van $ 10,2 miljard en een winst per aandeel van $ 0,35. Dat is iets beter dan de marktverwachting, maar ook bij Intel geldt flink wat onzekerheid voor wat betreft de nabije toekomst.
Het aandeel noteert vlak boven de laagste koers sinds 2002. Het laagste punt werd eerder dit jaar even bereikt op $ 14. Vervolgens is het fonds wat opgekrabbeld naar de huidige $ 16. Feitelijk een koopje, zeker gezien de tot nu toe prima resultaten over 2008, maar volgend jaar dreigt een stuk slechter te worden. De echte klap moet nog komen.
Voor zowel Intel als ASML geldt dat dit soort fondsen het beste kunnen worden gekocht op het moment dat de resultaten dramatisch ogen en je als belegger het gevoel bekruipt dat het nooit meer goed komt. Dat moment komt, maar zo ver is het nog niet. Vertaald naar concrete koersen betekent dat een ASML tussen de € 6 – € 7 en Intel tussen de $ 10 – $ 12.
Juist bij dit soort aandelen, hetgeen bijvoorbeeld ook geldt voor de uitzendsector, is het zaak niet te vroeg in te stappen en de verleiding van de resultaten over 2008 doortrekken naar 2009 te weerstaan. Veel value for money, hoge kasstromen, solide balansen: genoeg argumenten om in de Intel’s en ASML’s van deze wereld in te stappen, maar qua timing echt nog te vroeg.
Mijdt tech en uitzendsector
De koersontwikkeling van zowel techfondsen als uitzenders kan overigens wel dienen als vroegtijdige graadmeter voor een omslag. Wie naar de uitzendsector kijkt, ziet dat de markt zeer slechte tijden inprijst. Randstad staat al geruime tijd zwaar onder druk: dat heeft het concern deels aan zichzelf te wijten. Voor de tweede maal in de bedrijfsgeschiedenis is rond het hoogtepunt van de cyclus een grote overname gepleegd. Strategisch een juiste keuze, timingsgewijs kon het nauwelijks slechter. Brunel, toch een aantrekkelijke nichespeler, is inmiddels weer te koop onder de € 10. Schrikbarend lage koersen, maar nog niet laag genoeg.
AEX zakt stevig weg
De AEX levert vanochtend zomaar ruim 4% in. Hoewel de crisis bij de banken nu bij de wortel wordt aangepakt en we ervan uit mogen gaan dat de overheden er uiteindelijk in zullen slagen het financiële systeem vlot te trekken, in de VS ging Paulson al aardig naar het dwingen van banken om zaken te doen toe, is nog niet alle narigheid ingeprijsd.
Waar wacht je als belegger op? Wanneer kun je dan eventueel wel vol in de markt stappen? Dat is wanneer advies- en koersdoelverlagingen van analisten en slechte resultaten van bedrijven niet langer dalende koersen tot gevolg hebben. Zo ver is het nog niet.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.