AEX: even schrikken

De opluchting over het overheidsingrijpen in de financiële sector is wereldwijd voelbaar.
Tokio kon vannacht een procent of veertien bijschrijven, een historische plus. Ook Euronext Amsterdam… De opluchting over het overheidsingrijpen in de financiële sector is wereldwijd voelbaar.
Tokio kon vannacht een procent of veertien bijschrijven, een historische plus. Ook Euronext Amsterdam liet een sterke performance zien: gisteren ruim 10%, vandaag initieel nog een procent of zes.
Halverwege de ochtend knalde de index ineens 3% terug. Het aandeel Fortis werd eindelijk weer in de notering genomen, met majeure gevolgen. Fortis opende circa 60% lager op € 2. De omzet in de voormalige bankverzekeraar is enorm: er zijn circa vijfentachtig miljoen stukken omgegaan. Moet je als belegger hier koopjes jagen?
Dat kan lucratief uitpakken, maar zinvoller is over het algemeen te focussen op de sterkere aandelen in de sector, al lijkt de vraag wel gerechtvaardigd of er überhaupt in financials moet worden belegd. De druk is even van de ketel, de grootste crisis lijkt achter ons te liggen, maar bij de financials is het puin ruimen nog niet eens begonnen. Hou er als belegger rekening mee dat bankieren in de toekomst weer terug naar het renteboer spelen wordt. Dat met veel meer eigen vermogen dan voorheen het geval was. Of de tier-1 ratio het zal overleven, mag betwijfeld worden. Die vertelt namelijk niet het hele verhaal.
Het deleveragen gaat nog vele jaren kosten, de winsten zullen sterk onder druk blijven staan en moeten over veel meer aandelen verdeeld worden. De opluchtingsrally is logisch, de kans op meer faillissementen is sterk afgenomen, maar financials zullen langere tijd niet the place to be zijn, uitzonderingen daargelaten. Je kunt als belegger beter een wat zwakker aandeel in een gevraagde sector in portefeuille hebben, dan een sterk aandeel in een sector die uit de gratie is.
De schade van de hun hand sterk overspeelde banken zal pas de komende maanden echt duidelijk worden. We krijgen een recessie, een vrij pittige zelfs. Krediet zal de komende tijd lastiger te krijgen zijn. Dat geldt voor zowel bedrijven als consumenten. Over het algemeen geldt gelukkig wel dat tegen de tijd dat de economie echt wegglijdt, dit op de beurzen al is ingeprijsd.
Althans, dat geldt voor een simpele recessie die pak hem beet een jaartje tot wellicht anderhalf jaar duurt. Dat kon in dit geval wel eens tegenvallen: de komende recessie zal dieper zijn en langer duren dan die uit het recente verleden, al gaat het te ver om met allerlei doemscenario’s op de proppen te komen en het woord depressie van stal te halen. De meeste landen staan er economisch niet slecht voor, het bedrijfsleven heeft veelal aardig wat vet op de botten, het wachten is nu vooral op de verdere ontwikkeling van de huizenprijzen. In Nederland valt het verval nog erg mee: zolang de rente relatief laag blijft en de arbeidsmarkt goed is er geen reden uit te gaan van Amerikaanse, Spaanse, of Britse toestanden.
Wat gaat de beurs doen? Een verder herstel, of toch weer langzaam wegzakken naar de lows van rond de 255 en wellicht zelfs lager? Ook hier geldt: voor doemdenken is geen reden, maar we hebben net een periode achter de rug waarbij fundamentele waarde volstrekt irrelevant was. En hoewel de ergste crisis in bankenland dankzij politiek ingrijpen achter ons lijkt te liggen, mag je als belegger rekenen op flink wat naschokken.
De beurzen hebben een leuk herstel achter de rug: er was voor de echte durfals sinds maandag goud geld te verdienen, maar een voorzichtige, defensieve houding die voor de ZolderPortefeuille geldt sinds de zomer van 2007, blijft raadzaam. Er valt nog heel wat te repareren de komende tijd, er is gigantisch veel (papieren) vermogen weggevaagd en er liggen enkele magere jaren voor ons, ook op de beurs.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.