AEX gaat knock out

Historische tijden op de beurs: zelden waren de koersverliezen zo groot als dit jaar.
Gisteren moest de AEX een kleine 8% inleveren. Vandaag zal weinig beter zijn. De beurzen in de VS zakten gisteren… Historische tijden op de beurs: zelden waren de koersverliezen zo groot als dit jaar.
Gisteren moest de AEX een kleine 8% inleveren. Vandaag zal weinig beter zijn. De beurzen in de VS zakten gisteren compleet door hun hoeven en dat zal de koersen hier wederom decimeren. In Azië zakten de koersen zeven tot tien procent (Nikkei) weg. Reken als (AEX) belegger op nog maar eens vijf tot 8 procent verlies vanochtend.
Recessie
Amerikanen hebben van nature een positieve inborst. Daar komt bij dat economische groei in de VS welhaast tot grondwettelijk recht is verworden. Aangezien de Amerikaanse economie zich in principe in een recessie bevindt, niemand weet hoe lang en diep deze zal zijn en markten sterk negatief op onzekerheid reageren, zijn er redenen genoeg voor een forse beursdip. Wat heet: de Dow kende eens van zijn slechtste dagen ooit gisteren.
S&P stookt vuurtje op
Rating agency Standard & Poors heeft plannen een flinke pluk ($280 miljard) Alt-A leningen een lagere rating te geven. Motivatie: er wordt minder goed terugbetaald op deze hypotheekgerelateerde leningen en de huizenprijzen in de VS zullen naar verwachting nog geruime tijd onder druk blijven staan (lees: dalen). Even opletten als belegger: ING heeft de nodige miljarden in Alt-A leningen in portefeuille zitten. Niet bekend is of daar leningen tussen zitten die S&P nu dreigt af te waarderen.
Zwitserse banken krijgen infuus
De Zwitserse bank UBS, een van de grote verliezers in de subprime crisis, krjgt van de Zwitserse overheid een kapitaalinjectie van zes miljard Zwitserse franken. Niet alleen dat. De bank mag voor ruim $ 60 miljard aan giftige leningen overhevelen naar een speciaal fonds, gesteund door de Zwitserse centrale bank (bron: Bloomberg).
Dan Credit Suisse: die krijgt een kapitaalinjectie van een groep investeerders ter hoogte van tien miljard Zwitserse frank en staakt het inkopen van eigen aandelen. Na de tien miljard bijgeschreven te hebben zal de tier-1 ratio van Credit Suisse op pro forma basis per ultimo september een stevige 13,7% bedragen. Aansluitend: Credit Suisse denkt over het derde kwartaal een verlies te boeken van CHF 1,3 miljard (bron: Het Financieele Dagblad).
Overdrijvingsfase
Het heeft er inmiddels alle schijn van dat de beurzen zich in een overdrijvingsfase hebben begeven. Er wordt wat panisch gereageerd op het fenomeen recessie. Natuurlijk is elke recessie anders, diegene die nu voor de deur staat, zal pijnlijk zijn. Hoe diep, dat valt lastig in te schatten. Vermoedelijk is het wel zo dat dit meer dan twee kwartalen zal beslaan. Inschatting: echt solide herstel lijkt pas opportuun in de tweede helft van 2010. De beurzen zullen in dat scenario overigens veel eerder hun bodem vinden. Eerder, maar nu nog niet.
Edward Loef houdt rekening met een verdere daling van de AEX tot 220 punten. Dat is heel goed mogelijk. Dat impliceert dat de AEX weer geheel terug bij af zou zijn. Teruggeworpen naar niveaus van vijf jaar geleden. Dat is even slikken.
Dat betekent ook, voor wie echt op langere termijn belegt, dat er zich een schitterende koopgelegenheid zal aandienen. Wees niet te vroeg met koopjesjagen: beurzen zakken in dit soort extreme tijden altijd (veel) dieper dan je als belegger voor mogelijk houdt.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.