AEX: herstel oogt fragiel

Vooropgesteld, echt voorspellen laat de toekomst zich niet. Een indexhalvering in nog geen tien maanden tijd: de (economische) wereld is in extreem rap tempo drastisch gewijzigd.
Wie naar de huidige… Vooropgesteld, echt voorspellen laat de toekomst zich niet. Een indexhalvering in nog geen tien maanden tijd: de (economische) wereld is in extreem rap tempo drastisch gewijzigd.
Wie naar de huidige beurskoersen kijkt, bekruipt zich wellicht het gevoel dat de wereld zoals we die tot voor kort kenden, definitief verleden tijd is. Toch een kleine voorspelling: dat is niet zo.
Beurzen overdrijven
Wat wel zo is, is dat we een diepe recessie voor onze kiezen zullen krijgen. De beurs is daarop vooruitgelopen. Nu is algemeen bekend dat beurzen overdrijven, naar boven en naar beneden. Het lastige vraagstuk van timing is of we nu al in de overdrijvingsfase zitten, of dat de genadeklap nog moet komen. Warren Buffett, een van ’s werelds meest succesvolle beleggers, zou op dit moment volop aan het shoppen zijn (bron: Het Financieele Dagblad). Nu is de timing ook van deze grootmeester niet vlekkeloos geweest, maar het track record van Buffett spreekt voor zich.
Volgens Buffett viert de angst hoogtij: zelfs zeer ervaren beleggers zijn de weg kwijt. Dit is dus het ideale koopmoment. Voor u uw broker belt: Buffett hanteert een beleggingshorizon van vijf tot twintig jaar (!). Verder stelt de superbelegger dat het nog te vroeg is om het einde van de crisis in te luiden.
Optie-expiratie
Vandaag is het optie-expiratie, altijd een lastig moment. Waar de belangen liggen van de grote spelers, is onbekend al denken sommigen (onterecht) dat wel af te kunnen lezen aan de open intrest. Dat betekent wel, zeker in deze roerige tijden, dat vandaag een uiterst volatiel dagje zal worden. De fors hogere opening is alweer gehalveerd, een verdere daling tot in het rood behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast zou maandag een matige dag kunnen worden: schrijvers van puts krijgen stukken geleverd in een periode waarin niemand aandelen lijkt te willen hebben.
Lange termijn beleggingshorizon
Of je als belegger nu al aan de koopkant moet opereren: in principe is het antwoord ja. Daarbij geldt echter wel dat bodemvissen een extreem lastige tak van sport is, waarbij geluk een grote rol speelt. Of we het laagste punt van de AEX hebben gezien voorlopig, is koffiedik kijken. Wie echter in deze roerige periode het hoofd koel houdt, ervan uitgat dat de wereld niet instort en selectief aankopen doet in solide bedrijven met nadrukkelijk het beleggingsvizier op de lange (re) termijn, zal daar over een aantal jaar veel plezier van hebben. De koerdaling dit jaar is extreem snel verlopen, herstel zal veel meer tijd vergen.
Focus op balans
De huidige kredietcrisis heeft veel beleggers wakker geschud. Story stocks hebben het, terecht, het zwaarst. Een mooi verhaal doet het goed in haussetijden, in baissetijden geldt de bottom line: winst, solide kasstromen, degelijke balansen, solide kasstromen, lage schulden.
Bedrijven die voor hun financiering slechts beperkt afhankelijk zijn van externe financiering zullen voorlopig de voorkeur van de markt hebben. Risico is uit de gratie, hoewel de markt daarin wel is doorgeslagen. Binnen de AEX vallen er enkele fondsen aan te wijzen die qua vermogenspositie in topshape zijn. Natuurlijk Ahold, een bedrijf wat daarnaast ook in een recessie geld weet te verdienen. DSM, die vooralsnog zijn winsten opwaarts bijstelt. Philips met zijn solide balans die helaas wel sterke hinder ondervindt van de huidige barre economische omstandigheden maar te hard is afgestraft. Ook oliegigant RDS blijft geld verdienen, minder gezien de ver weggezakte olieprijs, maar de miljarden blijven toch wel stromen. Tot slot Unilever: de hoge kasstroom van het concern geeft geen enkele reden tot zorg.
Aparte vermelding vierdienen de keihard afgestrafte financials: die ogen (erg) goedkoop, maar de branche zal nog vele jaren de naweeën voelen van de overmatige kredietverstrekking. Ook dat biedt kansen, maar in die hoek lijkt instappen zeker nog te vroeg.
Warren Buffett durft het aan, ondanks zijn hoge leeftijd, om nu flink in aandelen te stappen. De man is er miljardair mee geworden. Wie volgt?
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.