AEX hijst berenvlag

We kijken dit jaar naar een zeer volatiele markt, maar per saldo gaan we nog altijd nergens heen. De index zit grofweg gevangen in een ‘trading rangeÂ’ tussen 301 en 358 punten. Echter, er tekent zich… We kijken dit jaar naar een zeer volatiele markt, maar per saldo gaan we nog altijd nergens heen. De index zit grofweg gevangen in een ‘trading rangeÂ’ tussen 301 en 358 punten. Echter, er tekent zich een berenvlag af: de toppen worden telkens lager gezet en de bodems vallen in de zone 310-300. Technisch bezien, wordt zoÂ’n patroon veelal aan de onderkant verlaten. Ook het Elliott Wave-patroon lijkt nog altijd te wijzen op een naderende daling.
Voorkeursscenario
De beweging vanaf 195 punten verliep via een groot ABC-patroon en dit betekent dat de index niet impulsief omhoog is gegaan (geplaatste langere termijn bodem), maar correctief (tussentijdse bodem). De A- en B-golf van dit patroon zijn inmiddels geplaatst en de C-golf lijkt nu definitief geplaatst op 358,23 punten (zie de grafiek).
In het grotere plaatje kregen we in de afgelopen maanden een schot voor de boeg (daling onder 311 punten) dat de top zeer waarschijnlijk definitief geplaatst is. De ultieme bevestiging dat de index op weg is naar 195 punten en lager, is er echter nog niet. Hiervoor zou de index onder 296,50 punten moeten sluiten. In dat geval krijgen we een serieuze overlapping voor de lange termijn.
Samenvattend
• De tussentijdse bodem is geplaatst op 194,99 punten: golf (1).
• Golf (2) vanaf 194,99 punten lijkt nu via een ABC-patroon te zijn getopt op 358,23 punten.
• Golf (3) is inmiddels actueel. Onder 296,50 punten (op slotbasis) krijgen we een bevestiging van een negatief lange termijn scenario.
Korte termijn
Dé daling die de AEX uiteindelijk onder 195 punten zal brengen, lijkt definitief van start te zijn gegaan vanaf 358,23 punten. Na de ontwikkelingen van de afgelopen weken heb ik nu een nieuwe voorkeurstelling:
• Subgolf 1 binnen golf (3) kwam ten einde op 307,71 (7 mei 2010).
• Subgolf 2 (herstel op subgolf 1) ging vervolgens van start en deze correctie ging via een ingewikkeld patroon (expanded flat) uiteindelijk naar 343,32 punten.
• Subgolf 3 is actueel en deze verloopt in 5 subgolfjes. Ik ben van mening dat de eerste subgolf werd geplaatst op 306,27 punten.
• Het herstel lijkt ten einde te zijn gekomen (subgolfje 2) op 336,73 punten.
Momenteel kijken we dan naar de eerste dalingsgolfjes, maar de grote klap dient nog te komen. Als bovenstaande telling juist is, dan staat ons een flinke daling te wachten via subgolfje 3 binnen de derde subgolf van hogere orde. Deze golf zal waarschijnlijk de lengte van de daling van 343 punten naar 306 punten overtreffen.
Een stand onder 308,60 punten is nu een ‘trigger’ voor verdere daling. Wie iets minder geduld heeft, die wacht op een doorbraak van 317 punten voor een speculatieve shortpositie.
Conclusie
De AEX heeft in het afgelopen jaar koersoverlappingen laten zien welke niet meer behoren bij een impulsieve stijging vanuit de EW-theorie. De C-golf bleek nog niet compleet, maar lijkt nu gezet op 358,23 punten.
De overlapping rond 311 punten is een schot voor de boeg. Er ligt waarschijnlijk in de komende weken/maanden nog veel meer dalingspotentieel in het verschiet. De ultieme ‘trigger’ voor een trendwijziging van de markt ligt nog altijd op een stand van 296,50 punten. Hieronder is de daling richting 195 punten, en mogelijk lager, met grote waarschijnlijkheid begonnen voor de komende maanden/jaren. De stop-loss voor bovenstaand scenario ligt op 358 punten.
Leon van Dam
Optiespecialist
Voor de grafiek verwijzen wij u naar het weekblad.