AEX houdt schade beperkt

De AEX weet de verliezen vooralsnog binnen de perken te houden: een daling van ‘maar 4%.’
Het zijn vanochtend voorral de zwakgefinancierde bedrijven en bedrijven die met negatief nieuws naar buiten… De AEX weet de verliezen vooralsnog binnen de perken te houden: een daling van ‘maar 4%.’
Het zijn vanochtend voorral de zwakgefinancierde bedrijven en bedrijven die met negatief nieuws naar buiten komen die de hardste klappen krijgen. Binnen de AEX geldt dat vooral een TomTom en een USG People. Nu zijn dat geen zwaarwegende fondsen binnen de AEX, maar het heeft uiteraard wel een sterke invloed op het toch al zo bearish sentiment.
DSM onderuit
Zo wordt chemieconcern zwaar in de verkoop gedaan. Het bedrijf heeft dit jaar twee maal zijn verwachtingen opwaarts herzien, maar ziet inmiddels ook wat sombere wolken komen bovendrijven. Let wel: DSM verwacht een iets lagere winststijging over 2008 ten opzichte van 2007. Geen winstdaling, maar een afzwakking. In concrete cijfers: het bedrijfsresultaat zal niet tussen de € 1,3 en € 1,7 miljard komen te liggen, maar rond de € 1 miljard (bron: Het Financieele Dagblad). Natuurlijk is dat een lichte tegenvaller, maar beleggers reageren als door een wesp gestoken en zetten het fonds tussentijds 20% lager. Over overdone gesproken. Nu is DSM wel deels cyclisch en aangezien de meeste economieën zich al in een recessie bevinden, danwel op het randje zitten, prijst de markt op dit moment een extreem somber scenario in. Enig herstel van deze koersdreun lijkt op zijn plaats.
Media bericht somber
Nu bij iedereen het kwartje is gevallen dat de kredietcrisis geen geïsoleerd incident is en de implicaties voor de reële economie groot zijn. Lijkt de media vooral op zoek naar nog meer horrorverhalen. Zo valt op Bloomberg te lezen dat er volgend jaar mogelijk voedseltekorten dreigen. Reden: boeren kunnen steeds minder goed aan krediet komen, bedrijven sluiten en de opbrengst van allerlei gewassen loopt terug waardoor boeren de productie beperken. Voorlopig lijken vooral ontwikkelingslanden het haasje: het relatief nog steeds rijke Westen zal zich vermoedelijk hieraan nog wel kunnen onttrekken. Zorgelijk is het wel.
Ratio lijkt zoek
Zo langzamerhand bekruipt het gevoel dat beleggers elkaar gek maken. Een recessie is geen ramp, hoort erbij. Iets anders wordt het wanneer dit doorslaat richting een depressie. Of dit het geval zal zijn, valt onmogelijk te voorspellen. Een diepe recessie is onontkoombaar: de vraag is nu vooral hoe de beleidsmakers de negatieve spiraal op de financiële markten zullen weten te keren. Er wordt al gespeculeerd dat de Fed opnieuw met een renteverlaging zal komen. Dat is goed mogelijk, maar kon wel eens faliekant verkeerd uitpakken, althans op de korte termijn.
Paniek is er al genoeg: een tussentijdse renteverlaging in de VS, waar de rente toch al extreem laag staat, zou door de markt wel eens uitgelegd kunnen worden als paniek van de kant van de autoriteiten. Dé magische oplossing bestaat helaas niet. Wat wel zou helpen is als er echt gezamenlijk actie wordt ondernomen. Europa en Azië lijken elkaar te hebben gevonden, helaas ligt de VS niet op dezelfde lijn. In de VS wordt de kredietcrisis vooralsnog vooral uitgelegd als een bedrijfsongeluk. Daarbij wil men aan de overzijde van de Atlantische Oceaan nog wel eens richting isolatisme neigen in barre tijden. Wellicht dat de opvolger van Bush wel betrapt kan worden op wat diepere inzichten.
AEX stabiliseert rond de 230-235
Bijna blasé werd vanochtend gemeld dat de AEX een procent of vier lager zou openen. Dergelijke ongewone koersdalingen lijken toch te wennen. Daarin schuilt tevens het gevaar. Het echte paniekpunt, waarbij iedereen gillend het pand verlaat en bezweert nooit meer iets in aandelen te doen, blijft dan uit. Over het algemeen is het bereiken van dat definitieve capitulatiemoment een must voor de markten kunnen herstellen. Echter, dit soort marktextremen komt zelden voor dus mogelijk dat alles ditmaal ook anders verloopt.
Op een bloedrode AEX toch enkele lichtpuntjes: de grote, al zo lang aanhoudende verkoopdruk lijkt iets af te zwakken (garantie tot de hoek) en een toch sterk-cyclisch fonds als ASML staat zowaar enkele procenten hoger. Dit aandeel loopt wel vaker voorop bij een marktherstel. Een paar eerste lichtpuntjes: geen reden halsoverkop in de markt te stappen. Wel reden tijdig eventueel de bear bril af te zetten: een omslag kan zomaar opduiken en dan ook razendsnel verlopen.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.