AEX kabbelt verder

Wall Street kende wederom een grillige handelssessie gisteren. Aanvankelijk optimisme over de redding van de Big Three sloeg later om toen bleek dat de politiek nog altijd verdeeld is over een reddingsplan… Wall Street kende wederom een grillige handelssessie gisteren. Aanvankelijk optimisme over de redding van de Big Three sloeg later om toen bleek dat de politiek nog altijd verdeeld is over een reddingsplan voor de autoproducenten.
Het gesteggel zorgt er inmiddels wel voor dat de bodem van de kas bij vooral General Motors snel in zicht komt. Uiteindelijk wist de Dow Jones met een eindsprintje nog wel een 0,8% hoger slot neer te zetten. In Azië was vannacht sprake van een relatief rustige handelsdag: bescheiden plussen en minnen wisselden elkaar af. In Zuid-Korea werd de rente verlaagd tot een all time low in een poging de economie een steuntje in de rug te geven.
Emitterend bedrijfsleven
Een economie in recessie, een kredietcrisis, een huizenmarktcrisis, oplopende werkloosheid: de krantenkoppen zijn tamelijk somber. Het bedrijfsleven reageert snel op de sterke verslechtering wereldwijd en reorganiseert, schrapt banen en emitteert. Logica lijkt zich voor te bereiden op aanhoudend slechte tijden. Het it-bedrijf haalde gisteren £ 90 miljoen op. Emissieniveau: 67 pence. Daarnaast wordt het dividend verlaagd zodat meer schaarse middelen beschikbaar komen om de schulden terug te dringen. Logica heeft er een handje van om te emitteren op lage koersniveaus. Beleggen is vooruitzien, het blijft ongelukkig dat er weer aandelen worden uitgegeven op een afbraakniveau waardoor er een pittige verwatering plaatsvindt.
Emissie Inbev geslaagd
Ook de Belgische bierbrouwer InBev maakte bekend dat zijn emissie voor vrijwel 100% kon worden geplaatst bij beleggers. De Belgen haalden ruim $ 8 miljard op om een deel van de overnamesom van het Amerikaanse Anheuser-Busch te kunnen voldoen. De aankoop van de Amerikaanse brouwer heeft gezorgd voor een totale schuldenlast van $ 55 miljard. De timing van InBev is daarmee op zijn minst ongelukkig te noemen. De vraag is dan ook of de Belgen niet nogmaals noodgedwongen zullen moeten emitteren op een later tijdstip.
AEX richting de 300
De krantenkoppen zijn negatief: massaontslagen, reorganisaties, krimpende economieën, sombere vooruitzichten en de koersen stijgen. De index heeft heel wat ellende ingeprijsd met ruwweg een halvering sinds de start van het jaar. De markten lijken langzamerhand in iets rustiger vaarwater te komen. Het is alleen afwachten of dit een adempauze betreft zo tegen Kerst aan, of dat beleggers langzaam op enig duurzaam herstel kunnen rekenen voor de AEX. Voor de korte termijn lijkt in ieder geval de kou even uit de lucht. Dat geeft enige verdere ruimte tot herstel.
Technisch analist Edward Loef van Theodoor Gilissen mikt vooralsnog op een herstel van de AEX richting de 300. Dat is zeer wel mogelijk: de tweede helft van december stelt qua handel altijd weinig voor, al blijft het even oppassen voor professionele partijen die op de valreep nog wat aandelen kwijt willen. Het afgelopen jaar stond immers vooral in het teken van de deleveraging en dat pijnlijke proces is nog niet afgerond.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.