AEX kleurt groen

De AEX kan ook nog omhoog: het is alweer een tijdje geleden dat de index wist te stijgen.
Wall Street hield gisteravond aardig stand, al zakten de indices in het laatste half uur van de handel toch… De AEX kan ook nog omhoog: het is alweer een tijdje geleden dat de index wist te stijgen.
Wall Street hield gisteravond aardig stand, al zakten de indices in het laatste half uur van de handel toch weer fors weg. Impulsen voor een positieve handelsdag komen verder van de aanhoudende dollarrally, goed voor het exporterende bedrijfsleven. ECB president Trichet sloot een renteverlaging op 6 november niet uit. Concreet vertaald impliceert dit een nieuwe renteverlaging.
BP on the move
Oliegigant BP kwam vanochtend met sterke derdekwartaalcijfers. Het fonds boekte een winstgroei van 83%. Dat lijkt een eenmalige uitschieter: de olieprijs is na een piek afgelopen zomer meer dan gehalveerd. Eenmalige uitschieter of niet, het bedrijf weet wel de marktconsensus te verslaan en voor een markt die snakt naar lichtpuntjes is dat goed genoeg.
Aegon klopt bij Bos aan
Het lag al een tijdje in de lijn der verwachting en vanochtend was het dan ook zo ver. Verzekeraar Aegon klopt ook voor staatssteun aan bij Wouter Bos. Het Haagse bedrijf krijgt een kapitaalinjectie van € 3 miljard. Daarnaast wordt het slotdividend gepasseerd om de kapitaalratio’s verder te versterken. Emissieniveau van de non-voting shares: € 4.Verder voorziet Aegon dat het over het derde kwartaal door afboekingen per saldo een nettoverlies zal realiseren van € 350 miljoen. De markt reageert positief: eindelijk duidelijkheid. Het wachten is nu nog op SNS Reaal.
TomTom verlaagt verwachting
Navigatieproducent TomTom verrast ook niet echt vanochtend met zijn derdekwartaalcijfers, al pakt de nettowinst nog wel veel hoger uit dan verwacht met € 58 miljoen. Het bedrijf stelt de omzetverwachting fors neerwaarts bij. Geen € 1,95 tot € 2,15 miljard dit jaar maar een omzet tussen de € 1,75 en € 1,85 miljard. Verder heeft TomTom de bankenconvenanten in het derde kwartaal niet geschonden. Een sterk meevallende winst, een flinke tegenvaller qua omzetverwachting: per saldo goed voor een koersstijging op de AEX van 8%.
AEX plus 2,5%
De AEX kan eindelijk omhoog en staat na een kwartier handel op een plus van circa 2,5%. Een leuke winst, maar de stijging oogt fragiel. Mogelijk dat de index de winst later nog wat weet uit te bouwen, maar een winst van nog geen 3% na de forse verliezen van de afgelopen periode is peanuts. De kou voor de AEX is dan ook zeker nog niet uit de lucht.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.