AEX koerst zuidwaarts

Hoewel de AEX vanaf zijn low eerder dit jaar wat is hersteld, dreigt het nog altijd een rampjaar te worden voor beleggers.
Als reminder: de AEX startte 2008 met een indexstand van 513. Diezelfde… Hoewel de AEX vanaf zijn low eerder dit jaar wat is hersteld, dreigt het nog altijd een rampjaar te worden voor beleggers.
Als reminder: de AEX startte 2008 met een indexstand van 513. Diezelfde index staat nu rond de 270 punten en zal naar verwachting vanochtend de 260 opzoeken. Dat impliceert vrijwel een halvering binnen tien maanden tijd. Ter vergelijking: ook de beurzen n de VS hebben fors ingeleverd, maar de verliezen van de belangrijkste graadmeters daar liggen ruwweg tussen de 30 en 35% year to date.
Libor daalt
De situatie op de geldmarkt lijkt langzaam te normaliseren. De libor rentes, dat zijn rentes die banken elkaar onderling in rekening brengen, dalen gestaag. Goed nieuws, de ingrepen van overheden wereldwijd sorteren effect. Er is echter nog een lange weg te gaan voor de wereld is hersteld van een van de ergste financiële crises in de afgelopen honderd jaar.
Bedrijfsresultaten leidend
Beleggers verleggen hun focus steeds meer van de crisis naar de bedrijfsresultaten. Vanochtend kwam KPN met prima derdekwartaalcijfers. Het bedrijf blaakt van het zelfvertrouwen, stelt nog niets te merken van een verslechterde economische omgeving en kondigt opnieuw aan eigen aandelen in te zullen kopen. De hoge kasstroom van het concern laat dat probleemloos toe.
Tegenvallers op cijferfront
Goed nieuws van KPN, maar veel bedrijfsresultaten vallen tot nog toe tegen. Dat geldt in eigen land voor onder andere Philips en ASML, terwijl in de VS de winsten van veel bedrijven aantoonbaar sterk onder druk liggen. Bij 107 van de in de S&P 500 opgenomen fondsen is een winstdaling zichtbaar van 27%.
Analisten trendvolgers
In de VS, nog altijd de leidende graadmeter, rekenen analisten gemiddeld op een winstdaling voor de S&P 500 van slechts 5% over 2008. Daarmee lopen analisten achter de feiten aan. De winstdaling in de S&P 500 zal aanmerkelijk hoger komen te liggen. Dat betekent dat er nog een hele stroom aan neerwaartse taxaties voor de winst per aandeel en afgegeven koersdoelen moet volgen. Saillant detail: in goede tijden trekken analisten het winstlijntje moeiteloos jarenlang door, hetzelfde geldt voor mindere tijden. Dat betekent uiteindelijk ook dat er als vanzelf ‘meevallers’ gaan ontstaan, maar voorlopig zijn we nog niet zo ver.
AEX opent in mineur
De AEX stevent af op een pittig lagere opening. Een verlies voor de index van 3 tot 5% ligt voor de hand. Beleggers die na de rampzalige eerste tien maanden van dit jaar nog actief zijn, zullen hier vermoedelijk niet van schrikken. Feit blijft echter dan koersschommelingen van de AEX op dagbasis van meerdere procenten aantoont dat er van een normale markt nog geen sprake is. Geluk bij een ongeluk: er wordt inmiddels weer volop gespeculeerd dat de ECB de rente verder omlaag zal brengen. Gezien het barre economische klimaat en de terecht wegebbende vrees voor inflatie is die ruimte er ook.
Bodem prikken
Beleggers zijn nu vooral op zoek naar de definitieve bodem in de AEX. Is die inmiddels bereikt, of zal de markt nog verder overdrijven en gaat de index nog diepere regionen opzoeken? De ervaring leert dat het prikken van de bodem meer met geluk dan wijsheid te maken heeft. Oftewel: echt voorspellen laat zich dat niet. Gezien de schaarste aan tijd, doen beleggers er verstandig aan de tijd die beschikbaar is voor de beurs te benutten om het grote plaatje in de gaten te houden en bij individuele aandelen te focussen op de bedrijfsprestaties.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.