AEX: kou nog niet uit de lucht

Na een AEX reliefrally, of toch misschien een bearmarktrally, zijn vandaag de rapen  weer gaar.
Voor beleggers is het om moedeloos van te worden. In één dag ziet de (beurs) wereld… Na een AEX reliefrally, of toch misschien een bearmarktrally, zijn vandaag de rapen  weer gaar.
Voor beleggers is het om moedeloos van te worden. In één dag ziet de (beurs) wereld er weer heel anders uit. Weg voorzichtig optimisme na lange periodes van koersdalingen: de bear duikt onverhoeds weer op en haalt stevig uit. Een lage AEX waardering is op dit moment non-relevant. De grote macrotrends bepalen het speelveld. Stockpicking: nu even niet.
Oude beurswijsheden als ‘kopen wanneer het bloed door de straten vloeit’ lijken ook de prullenmand in te kunnen. Bloed is er al genoeg gevloeid het afgelopen jaar. De AEX is vrijwel gehalveerd. Daarmee lijkt de patiënt toch aardig leeggebloed.
Waar moet je als belegger in dit soort tijden vanuit gaan? Tijden waarin fundamentele waarde van volstrekt ondergeschikt belang zijn. Professionele partijen blijven verkopen, simpelweg omdat zij daartoe gedwongen zijn. Wanneer zijn de hedge funds, beleggingsfondsen eindelijk eens uitverkocht? En wanneer zal het vele geld dat nu veilig aan de zijlijn staat geparkeerd wel weer richting AEX en overige beurzen vloeien.
Het wachten is op een aantal zaken. Bijvoorbeeld het moment waarop beleggers dusdanig murw zijn gebeukt dat slecht nieuws schouderophalend wordt ontvangen (lees: niet langer koersdalingen tot gevolg heeft). Het wachten is ook op nog een lawine aan analistenrapporten waarbij koersdoelen, winst- en dividendtaxaties sterk neerwaarts worden bijgesteld. De markt is wat sneller dan het analistencorps en prijst nu al fors lagere winsten en dividenden in en wacht daarmee niet op de negatief getinte rapporten. Die komen nog wel, wellicht vormt dat juist het moment om agressiever te beleggen met de aandelenportefeuille.
Tot slot toch nog een oud gezegde die mogelijk wel opgeld doet in deze barre tijden: wacht tot de allerlaatste optimist het licht heeft uitgedaan en met de staart tussen de benen het pand heeft verlaten. Een rondje langs drukbezochte internetfora maakt duidelijk dat er nog steeds een flinke groep beleggers is nu (al) volop stockpickt.
De jongste slachtoffers van een te vroeg optimisme zijn diegenen die flink in bankverzekeraar ING zijn gestapt. ING heeft een ratingverlaging om zijn oren gekregen. Daarnaast opnieuw de angst voor vervolgafschrijvingen bij ING van vooral de Alt-A portefeuille. Dat geeft sterke verkoopdruk. ING noteert hierop circa 10% lager. Wordt vervolgd.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.